Șeful Marelui Stat Major, Eduard Ohladciuc, ar urma să fie demis la propunerea ministrului Apărării
Social 18 septembrie 2024, 20:33 | 136

Șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc, ar urma să fie demis la propunerea ministrului Apărării. Aceasta a fost aprobată astăzi de Guvern și vine în legătură cu expirarea contractului de îndeplinire a serviciului militar al lui Eduard Ohladciuc. Decizia finală urmează să fie luată de președintele Maia Sandu.

SERGIU PLOP, secretar de stat al Ministerului Apărării: "Se propune pentru înaintarea președintelui Republicii Moldova propunerea de demitere a lui Eduard Ohladciuc din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, comandant al Armatei Naționale. - Vă rog să susțineți, stimați colegi."

În cadrul ședinței de Guvern, secretar de stat al Ministerului Apărării nu a specificat de ce Eduard Ohladciuc este demis din funcție înainte de expirarea mandatului de patru ani. Sergiu Plop a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Ala Diaconu, nu ne-a răspuns la apel, pentru a comenta situația.

În luna februarie trecut, Eduard Ohladciuc a fost acuzat în mod oficial de sechestrarea unui grup de 12 militari, faptă săvârșită în februarie 2022, iar în legătură cu aceasta a fost depus un denunț la Procuratură. Comandantul unei brigăzi a infanteriei motorizare din cadrul Armatei Naționale susținea că un grup de militari a fost sechestrat la comanda lui Ohladciuc, pentru a afla cine a transmis presei un ordin, prin care au fost aplicate sancțiuni disciplinare în privința unor militari. Cei 12 militari au fost audiați în afara unei proceduri legale, iar cu ajutorul unui soft s-au efectuat măsuri speciale de examinare a telefoanelor private, fiind încălcat dreptul la viață privată și secretul corespondenței.

Eduard Ohladciuc a fost numit şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale pe 6 octombrie 2021. Mandatul urma să-i expire în 2025.

Opinia ta contează. Comentează!