Salariul femeilor în Republica Moldova este cu aproape 16% mai mic decât cel al bărbaților
Social 18 septembrie 2024, 20:23 | 254

Salariul femeilor în Republica Moldova este cu aproape 16% mai mic decât cel al bărbaților. Dacă anul trecut bărbații primeau lefuri de peste 13 mii de lei, atunci femeile încasau puțin peste 11 mii de lei, arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit experților, diferența de salarizare este influențată de faptul că femeile oferă mai mult timp familiei și îngrijirii copiilor.

Acești soți au lucrat mai bine de zece de ani împreună. Femeia spune că deși au muncit cot la cot, bărbatul lua o leafă mai mare decât a ei cu circa 40 la sută.

Alți oameni pe care i-am întâlnit în stradă spun că efortul femeilor ar trebui să fie apreciat ca și în cazul bărbaților.

Potrivit experților, femeile sunt cele care aleg cu precădere să activeze în învățământ sau servicii de administrare, iar bărbații optează deseori pentru domeniul IT.

AURELIA SPĂTARU, director general adjunct, BNS: "Deci diferența este de peste două mii de lei. Salariu mediu pentru o femeie angajată este de 11 mii 237 de lei, iar pentru un bărbat este de peste 13 mi de lei. Dacă e să vorbim despre sectoarele unde femeile au salarii mai mari ca bărbații, atunci este vorba de serviciile de administrare."

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Femeile de multe... atunci când apare copilul trebuie să opteze pentru un orar de muncă mai scurt, pentru sectoare unde orarul este mai previzibil sau flexibil, iar asta înseamnă că cedează la salariu. Noi avem un angajament ferm pentru a susține și împuternici toate femeile. Asta înseamnă mai multe creșe, mai multe grădinițe cu servicii calitative."

Potrivit Biroului Național de Statistică, bărbații câștigă mai bine decât femeile în domenii precum: informații și comunicații, unde salariul unui bărbat este cu 38% mai mare decât al unei femei; finanțe și asigurări – cu 34,6%, sănătate și asistență socială – cu 25,6%.

Opinia ta contează. Comentează!