Fermierii au ieșit astăzi la protest
Social 19 septembrie 2024, 19:44 | 364

Zeci de fermieri au protestat astăzi în fața Președinției, cerând ca șefa statului să întoarcă Parlamentului legea promulgată ce suspendă obligațiile de plată ale fermierilor față de creditori pe un termen de șase luni. Potrivit manifestanților, doar aproximativ 20% din agricultori ar putea beneficia de prevederile legii. Aproape de ora 16:00, în fața fermierilor a venit șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel. Acesta le-a declarat că șefa statului îi așteaptă la o discuție miercuri, 25 septembrie.

ION PLĂMĂDEALĂ, președintele Asociației „Forța fermierilor”: "O să insistăm ca legea să fie întoarsă înapoi în Parlament, să fie supusă discuțiilor publice cu agricultorii, cu furnizorii de inputuri, toți cei implicați în lanțuri de valori, ca fiecare să ia parte la discuții, să-și spună propunerile și în baza propunerilor să fie acceptat un document cumsecade, calitativ."

SERGIU STEFANCO, fermier din Căușeni: "Această lege se reflectă doar pe datoriile anului 2024. Furnizorii de inputuri au spus clar: „noi nu executăm fermierii pentru datoriile anului 2024”. Noi avem probleme cu datoriile pentru anul 2022, 2023 și problema cea mai mare este că nu e de ajuns ca doar să promulgi această lege. Această lege trebuie să fie exact ca în România - urmată de mecanisme clare."

Unii fermieri spun că datoriile pe care le au sunt prea mari.

DINU TODOS, fermier din Cahul: "Furnizorii de inputuri și băncile sunt de acord că chiar dacă sunt datorii pentru toamna anul 2023 - primăvara anului 2024, sunt de acord să le reeșaloneze cu un an, dar cu achitarea datoriilor vechi."

Vadim Ciobanu este agricultor în Rezina. El spune că recolta i-a a fost afectată grav de seceta din această vară.

VADIM CIOBANU, fermier din Rezina: "La porumb, în raionul Rezina, au fost estimările de la 80 la 90% afectați de secetă și floarea soarelui - 50-60% a fost afectată. Noi vedem modificările la lege doar atunci când vor fi consultate într-un format larg cu fermierii și chiar furnizorii de inputuri să se prezinte, pentru că suntem legați unii cu alții."

Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, proiectul de lege privind suspendarea obligațiilor de plată a fost elaborat în regim de urgență.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Problema este una foarte complexă. Ministerul Agriculturii, toate abordările pe care le are le face anume trecându-le prin prisma complexității problemelor, încercând să soluționeze în măsura posibilităților."

Potrivit lui Vladimir Bolea, fermierii au fost invitați la dialog miercuri, la ora 16:00, însă aceștia nu au venit.

Legea aprobată de deputați vineri, pe 13 septembrie, prevede suspendarea obligației de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor și creditelor, reprezentând rate de capital, dobânzi, comisioane și penalități, datorate de fermieri în anul 2024. Documentul mai stipulează că garanțiile financiare emise de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care garantează creditele solicitate de debitorii eligibilI, vor fi prelungite pe un termen egal cu termenul restructurării/reeșalonării creditului, dar nu mai mult de 31 decembrie 2025.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie