Polițistul rămâne sub control judiciar
Social 19 septembrie 2024, 19:49 | 2817

Angajatul INSP care era la volanul mașinii de poliție în momentul impactului cu o motocicletă, lângă Aeroportul Chișinău, în urma căruia motociclistul și pasagera sa au decedat, rămâne sub control judiciar. Decizia a fost luată astăzi de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, la cererea acuzatorului de stat. Inculpatul a făcut pentru prima dată declarații pentru presă. Polițistul pledează nevinovat și spune că se deplasa regulamentar, fiind într-o misiune de serviciu atunci când s-a produs tragedia. Procurorii spun că, dacă va fi găsit vinovat, omul legii riscă până la 12 ani de închisoare.

Se prelungește inculpatului Valentin Ciochină măsura preventivă de eliberare provizorie sub control judiciar pe un termen de 28 de zile.

Accidentul rutier, soldat cu decesul a două persoane, s-a produs pe 21 octombrie, trecut, la intersecția bulevardului Dacia din capitală cu drumul de ieșire de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, atunci când o mașină de patrulare a Inspectoratului Național de Securitate Publică a intrat în coliziune cu o motocicletă. În urma impactului, conducătorul motocicletei și pasagerul său au decedat la fața locului. Angajatul INSP, Valentin Ciochină, care a ajuns pe banca acuzaților spune că totul s-a produs într-o fracțiune de secundă.

VALENTIN CIOCHINĂ, inculpat: "- Impactul s-a produs la ieșirea din intersecție. Eu m-am asigurat înainte de a ieși în intersecție, dar aveau viteză excesivă. Dar eu am frânat automat atunci când a apărut motociclistul în vizor. - Cum pledați dumneavoastră? - Nevinovat. Eu am acționat conform legislației în vigoare. Erau trei motocicliști. Ei toți m-au observat și au frânat, dar respectivul nu."

IGOR HLOPEȚCHI, avocat: "Clientul meu într-adevăr a fost într-o misiune de serviciu. Un automobil înmatriculat într-o țară străină făcea viraje necontrolate. Respectiv, coechipierul clientului meu a sesizat acest lucru. La somația acestuia nu s-a oprit, a continuat deplasarea. Respectiv, clientul meu a pornit în urmărirea delicventului respectiv."

Atât girofarul, cât și semnalul sonor al echipajului de poliție erau incluse, fapt demonstrat printr-un raport de expertiză judiciară anexată la materialele cauzei penale, dar și prin declarațiile unor martori, spune apărătorul lui Valentin Ciochină.

IGOR HLOPEȚCHI, avocat: "S-a măsurat distanța dinte pilon și s-a stabilit că înainte de impact, motocicleta se deplasa cu viteza cuprinsă între 144 la oră până la 91. Concret în momentul impactului, pe acel sector de drum unde viteza maxim admisibilă era de 50 la oră viteza a fost între 91 și 96 km/h. Viteza clientului meu era sub norma legală în jur de 50 de km/h."

În afara camerelor de luat vederi, avocatul Gheorghe Malic a respins ipoteza potrivit căreia angajatul INSP s-ar fi aflat într-o misiune de serviciu. În acest dosar vor fi audiați peste 20 de martori din partea acuzării.

Dacă va fi găsit vinovat, inculpatul riscă până la 12 ani de închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie