Agricultorii de la nord exportă în UE
Social 19 septembrie 2024, 19:46 | 116

Doi agricultori au reușit să modernizeze procesele de producție ale companiilor lor și să devină exportatori de mere și pere către blocul comunitar, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Valeriu Matcovschi și Ruslan Jubîrcă spun că produsele sunt solicitate pe piața occidentală.

VALERIU MATCOVSCHI, administratorul unei companii: "Noi ne aflăm acum în frigiderul companiei care se află în Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, livada se află în satul Malinovscoe, raionul Râșcani, producem noi în jur de 1.800 de tone, mijlociu, plus minus. Frigiderul e de 2.400 de tone, toate varietățile de puiet plantate în livada sunt franceze, adică primul bloc erau italiene, dar restul toate sunt franceze, varietățile toate sunt solicitate pe piața Europei."

RUSLAN JUBÎRCĂ, administratorul unei companii: "Avem 60 de hectare de livadă super intensivă și ne aflăm în depozitul frigorific pe care deja l-am construit. Cultivăm pere conference, mere mai mute soiuri și deja prune. Anul acest am exportat și spre Israel, spre țările arabe, Europa, Rusia multe mere s-au dus."

Acest succes nu doar că le-a permis să acceseze piețe externe, dar a contribuit și la dezvoltarea comunităților locale prin crearea de locuri de muncă, precizează colegii noștri de la TV Nord.

SERGIU CALANCEA, inginer: "Acest frigider este construit cu o mare parte din investițiile pe bani europene, plus și investițiile noastre, și creăm locuri de lucru, în satul Biliceni, practic undeva 25 de oameni lucrează aici la frigider, adică 25 de oameni din sat și-au găsit locuri de muncă. Trăiesc acasă lângă copii, adică nu pleacă peste hotare, ca să poată supraviețui, sunt alături de copii, de părinți."

ANATOLII PETUCOVSCHII, angajat: "Ai o posibilitate să înveți ceva nou, să poți să faci banul și acasă, să ridicăm țara noastră. – Fără a pleca peste hotare? Fără a pleca, se poate și aici. E un plus foarte bun, e foarte bun, pentru că în situația noastră, fără ajutor, cam e greu, dar în rest, cine muncește acela își face."

Investițiile în tehnologia de refrigerare și stocare și sprijinul oferit prin programele de dezvoltare ale Uniunii Europene pentru agricultorii din Republica Moldova s-au discutat în cadrul evenimentului Moldova Business Week, organizat la Edineț.

VASILE PLĂMĂDEALĂ, consilier pe probleme de comerț în cadrul delegației UE la Chișinău: "Uniunea Europeană reprezintă principala piață de desfacere pentru Republica Moldova și aceasta nu reprezintă doar o evoluție unică, de scurt timp, această relație a fost construită de-a lungul anilor, de 10 ani avem acordul de liber schimb, acordul de asociere care oferă accesul liber a producătorilor moldoveni pe piața Uniunii Europene."

Sesiunea de la Edineț a cuprins o prezentare despre datele de export și programele de promovare, paneluri despre soluții inteligente pentru agricultură și producția de fructe, precum și o expoziție de produse locale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie