Toxiinfecție alimentară la un liceu
Social 19 septembrie 2024, 19:39 | 79

20 de elevi și un angajat al unui liceu din capitală au ajuns la spital cu semne clinice de toxiinfecție alimentară. Un copil este internat în secția reanimare. Cazul a ajuns în vizorul Ministerului Sănătății care precizează că a fost pornită o anchetă epidemiologică. Directorul instituției de învățământ afirmă însă că intoxicația nu ar avea legătură cu mâncarea de la cantina liceului. Asta pentru că doar 30 la sută dintre elevi s-au alimentat acolo în ziua presupusei intoxicări.

Potrivit Ministerului Sănătății, 14 copii și angajatul liceului sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar șase elevi se află la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Starea copiilor și a angajatului liceului este satisfăcătoare, iar a elevului din reanimare – gravă, dar stabilă.

PAVEL CERBUȘCA, directorul Liceului Republican „Aristotel”: "Primii copii care s-au adresat după ajutor, consultația a fost marți după-amiază. Noi am decis fiindcă copiii sunt din cămin, am decis să ne adresăm către spital și să fie spitalizați pentru ca să nu contamineze alți copii. După care am transmis mesajul către părinți și elevi, toți copiii, ca a doua zi, miercuri, la ore să vină doar cei care se simt bine și cei care nu se tem."

Directorului liceului spunei că miercuri au lipsit de la ore 65 de elevi. Potrivit lui, mulți dintre copii nu erau bolnavi, dar au luat decizia să rămână acasă.

PAVEL CERBUȘCA, directorul Liceului Republican „Aristotel”: "30 de procente doar s-a alimentat în cantină. Ceilalți nu s-a alimentat în cantină noastră. Și din cele care sunt preventive, nu cunoaștem cauza și medicii ne-au spus că abia mâine după-amiază ne vor spune primele rezultate. Dar au spus că este vorba de un Norovirus care se răspândește acum repede și prin alimentație, dar și prin aer."

Directorul a mai spus că dintre cei 20 de elevi internați în spital, zece erau stabiliți la cămin. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” spun că ar fi vorba despre o infecție intestinală.

VASILE LAZĂR, director interimar, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”: "Internarea a fost pe data de 18, la ora 13:30. Au fost internați de la 13:30 până în prezent 17 persoane, 16 copii și o persoană matură care activează în liceul. Starea pacienților la internare a fost, stare gravitate medie, la moment starea pacienților este satisfăcătoare. Pacienții au prezentat simptomele următoare, febră, subfebrilitate 37,2-37,3, vome și diaree."

Ministerul Sănătății transmite că în cadrul anchetei epidemiologice s-a stabilit că primele semne de boală printre elevii afectați au apărut marți, 17 septembrie, începând cu ora 15:00. Unii elevi care prezentau semne de boală diareică acută au plecat la domiciliu însoțiți de părinți.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au inițiat un control inopinat la operatorul din domeniul alimentar, responsabil de alimentația copiilor în cantina liceului cu pricina. Au fost prelevate probele diurne, existente la unitate, în vederea determinării indicilor microbiologici, potențiali declanșatori ai toxiinfecției alimentare. Până la finalizarea anchetei epidemiologice cantina și-a sistat activitatea. La acest liceu învață 362 de elevi repartizați în 12 clase liceale, iar în cămin locuiesc 132 de elevi.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie