Tranzacțiile de vânzare-cumpărare a vehiculelor vor putea fi făcute online
Social 18 septembrie 2024, 20:27 | 154

Tranzacțiile de vânzare-cumpărare a vehiculelor vor putea fi făcute online. Pentru a accesa noul serviciu, ambele părți semnatare ale contractului trebuie să dețină semnătură electronică calificată. Tarifele pentru serviciu variază în funcție de tipul de utilizator.

Potrivit unui comunicat emis de Agenția Servicii Publice, noul serviciu nu permite schimbarea numărului de înmatriculare și nu include opțiunea de preschimbare a plăcilor de înmatriculare. La această etapă de implementare a serviciului, vânzătorii pot fi persoane fizice sau juridice, iar cumpărătorii - doar persoane fizice. Serviciul este disponibil pentru tranzacționarea vehiculelor, care nu sunt supuse unor restricții legale.

COMUNICATUL ASP: "Pentru a utiliza serviciul, vânzătorii trebuie să acceseze site-ul servicii.gov.md, în banda de căutare să scrie „transcrierea online a dreptului de proprietate asupra vehiculelor” și să activeze opțiunea „solicită”."

După completarea formularului și semnarea electronică, sistemul va verifica eligibilitatea vehiculului. Cumpărătorul va primi o notificare și va avea cinci zile pentru a examina și accepta contractul. După finalizarea procedurii de către cumpărător, cererea va fi procesată de ASP. Vehiculul va trece printr-o serie suplimentară de verificări pentru a se asigura că nu există restricții sau interdicții asupra acestuia.

Contractul în format electronic, semnat de ambele părți, va deveni imediat disponibil pentru accesare și descărcare în Cabinetul personal MCabinet al Vânzătorului și al Cumpărătorului.

Prevederile se conțin în hotărârea Guvernului privind digitalizarea serviciilor de înmatriculare a unităților de transport, votată miercuri de executiv. Serviciul va fi disponibil în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Tarifele pentru serviciu variază între 1140 și 2790 lei, în funcție de tipul de utilizator.

Opinia ta contează. Comentează!