La Chișinău are loc cea de-a V-a ediție a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova
Social 17 septembrie 2024, 20:14 | 350

La cea de-a cincea ediția a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, miniștrii de Externe ai Germaniei, Franței, României, Poloniei, Lituaniei, dar și a altor țări membre UE și-au exprimat susținerea pentru Republica Moldova și pentru parcursul european al statului. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul prim-ministrului Dorin Recean, care a menționat că Guvernul își propune o creștere economică substanțială pe termen lung. Astfel, prioritate vor avea infrastructura, energia, agricultura, precum și extinderea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii. La rândul său, șefa statului Maia Sandu, a subliniat că acest forum reprezintă o cale spre progres, pace și stabilitate.

Șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, a spus că reuniunea de la Chișinău a partenerilor Republicii Moldova aduce proiecte mari pentru țara noastră, care este afectată de războiul ruso-ucrainean și de atacurile hibride ale Moscovei împotriva Chișinăului.

LUMINIȚA ODOBESCU,Mministrul Afacerilor Externe de la București: "Moldova nu este singură. Nu cred că Moldova a avut atâția prieteni cum ați văzut astăzi. Și reuniunea de astăzi este o dovadă în acest sens. Dorim să sprijinim în continuare Republica Moldova în parcursul său european, pentru dezvoltarea economică, cu proiecte de interconectivitate în sectorul energetic, digital, al transportului. România a fost și va fi mereu alături de Republica Moldova."

ANNALENA BAERBOCK, ministrul de externe a Germaniei: "Nu doar că suntem solidari cu Moldova, dar suntem parteneri și prieteni și mergem împreună către aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Platforma de Parteneriat pe care am creat-o în urmă cu doi ani și jumătate este o platformă către Uniunea Europeană, către investiții pe termen lung în reziliența economiei, către investiții în structuri democratice care să contracareze corupția și dezinformarea."

STEPHANE SEJOURNE, ministru de Externe al Franței: "Noi vom ajuta Republica Moldova să continue pe aceeași cale și să devină un stat european.Susținerea va fi pe termen lung, vor fi luate măsuri de către partenerii noștri pentru a ne concentra pe sectoarele identificate ca fiind prioritare prin planul de acțiuni de dezvoltate a Republicii Moldova și de aderare la Uniunea Europeană. Și Agenția Franceză de Dezvoltare a început un lucru foarte activ pentru a moderniza sectorul energetic al Republicii Moldova."

În cadrul Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, premierul Dorin Recean a vorbit despre importanța deschiderii negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană.

DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova: "Pe măsură ce ne apropiem de aderarea la Uniunea Europeană conectivitatea cu piața unică este esențială, la fel ca și capacitatea noastră de a dezvolta și menține solidaritatea cu țară vecină, Ucraina. Modernizarea infrastructurii rutiere va contribui la sporirea afacerilor, iar îmbunătățirea infrastructurii aprovizionării cu apă va contribui la creșterea nivelul de viață în Moldova."

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Moldova are un potențial enorm, dar, cu războiul la hotar, ne este dificil să-l valorificăm. Iar istoria ne-a învățat că nicio țară nu a reușit să devină un succes economic fără un sprijin inițial solid și parteneriate de durată. Acesta este ajutorul pe care l-am cerut și îl cerem partenerilor noștri."

MIHAI POPȘOI, ministrul afacerilor externe la Chișinău: "Obiectivul nostru este să transformăm abordarea noastră din una ad-hoc, în una strategică pentru un parteneriat pe termen lung care va ghida Republica Moldova pe calea spre UE și va consolida reziliența Moldovei."

Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova este o inițiativă comună a trei state - România, Germania și Franța, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică. Scopul organizării conferințelor ministeriale este de a mobiliza și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar pentru Republica Moldova. Prima ediție a Platformei de Parteneriat a avut loc în Berlin, în anul 2022.

Opinia ta contează. Comentează!