Andrei Bargan, un tânăr învățător din Chișinău, și-a început viața de la zero și muncește în construcții în Portugalia
Jurnalul Săptămînii 15 octombrie 2022, 20:11 | 1968

Una dintre cele mai importante și responsabile munci este remunerată în Republica Moldova cu un salariu mai mic decât cel mediu pe economie. Pentru sute de caiete verificate, sacrificii și lipsă de timp liber, profesorii sunt răsplătiți inadecvat. Și, totuși, rămân să activeze în sistem. Mulți dintre pedagogii cu care am discutat ne-au spus același lucru: dacă ei ar fi muncit pentru bani, Republica Moldova ar fi rămas demult fără profesori. Însă, la mijloc e altceva - pasiunea, răbdarea și dragostea față de copii. Entuziasmul nu a fost suficient pentru Andrei Bargan, un tânăr învățător din Chișinău. De la trei mii de lei, acesta a ajuns la un salariu de două mii de euro. Dar nu datorită muncii la școală. A lăsat totul: diploma de la universitate, casa, pasiunea, și a plecat în Portugalia. Acum, deja fostul învățător, este muncitor în construcții și e mai fericit ca niciodată. Urmăriți un reportaj de autor din cadrul campaniei „Moldova, hai la școală!”.

Greu de imaginat, dar cu puțin timp în urmă tânărul din imagine a fost învățător, care își iubea mult profesia. Timp de trei ani a predat claselor primare.

ANDREI BARGAN, fost învățător, muncitor în Portugalia: "Pe atunci primeam un salariu foarte mic, 3000 de lei. Am început să lucrez cu 3000 de lei. Anterior aveam un job la care primeam 7000 de lei. Am fost administrator într-o cafenea din Chișinău."

Andrei Bargan nu a cedat și a reușit să ajungă la un salariu maxim de 9000 de lei. Dar... ce sunt 9000 de lei pentru un tânăr din Chișinău? Se străduia să nu se gândească la bani și să se dedice muncii, până a înțeles că a ars profesional.

ANDREI BARGAN, fost învățător, muncitor în Portugalia: "Un profesor lucrează... Nu lucrează doar atunci când doarme. O spun din propria experiență. Eu nu ieșeam, pentru că sâmbăta și duminica aveam de pregătit cele necesare pentru toată săptămâna care urma. Sau aveam de verificat caiete, teste. Nu aveam timp liber. Mai ales, fiind obișnuit să dau totul din mine ca să iasă bine. Până la urma urmei, m-am epuizat și nu-mi mai ajungea energie. Am decis să fac o schimbare."

Decizia de a începe totul de la zero, în Portugalia, a fost ușoară, spune Andrei. Pentru munca pe șantier, primește acum peste 2000 de euro.

ANDREI BARGAN, fost învățător, muncitor în Portugalia: "E mult mai ușor să muncești în construcții decât să muncești ca profesor. O garantez. M-am simțit mult mai liber aici decât acasă. Am găsit timp pentru mine și asta probabil a contat cel mai mult. Îmi pare rău că nu am putut să rămân, dar nu-mi pare rău că sunt aici."

Salariul mizer este durerea oricărui profesor. De mică, Natalia Tulbu a visat să îmbrățișeze această profesie. A reușit, dar condițiile nu au fost deloc de vis... După cinci ani de activitate la școală, familia a plecat în Italia.

NATALIA TULBU, învățătoare: "Am făcut și pizza, am lucrat și camerier, am făcut curățenie ca toate doamnele. Suntem acolo străini. Cu toate că lucrăm onest, nu ne-am simțit acasă."

La început a plecat pentru un an, doi, trei... Dar au fost 11 ani! Dorul a adus-o acasă. Acum jumătate de an, Natalia a revenit la ceea ce îi lipsea cel mai mult în Italia: să fie învățătoare. Lucrează la Liceul „Ștefan Holban” din Cărpineni, raionul Hâncești. Cândva, acolo a învățat și ea, iar cei care îi erau profesori, acum îi sunt colegi.

NATALIA TULBU, învățătoare: "Toți așa au spus, la ce ne întoarcem în Moldova? Atât timp cât sunt părinții în viață, avem la ce ne întoarce! Atunci când vii acasă și cineva îți deschide poarta, deja este totul! Foarte mulți nu înțeleg acest lucru..."

Femeia nu neagă că a revenit la un salariu mult mai mic decât cel pe care l-a avut printre străini.

NATALIA TULBU, învățătoare: "Ce a fost mai greu, am încercat să acoperim cu banii de acolo, cu ajutorul soțului. Ca să ne descurcăm acasă, ne ajunge. Dar ar fi trebuit să fie un salariu mai decent pentru cadrele didactice. -Cât ar merita un profesor? -Ca să ne ajungă pe toate? Ca să arătăm bine în fața copiilor? După prețurile noastre... Măcar 15 mii de lei. 22:37-"

Tinerii niciodată nu vor fi atrași în educație, atât timp cât vor primi salarii de nimic, spune colegul femeii, profesorul de fizică, Vasile Darii. Chiar dacă e la pensie, va veni zilnic la ore, cât îl vor mai ține picioarele, pentru că în locul lui, nu are cine preda elevilor.

VASILE DARII, profesor de fizică: "Dacă mâine-poimâine se întâmplă ceva, Doamne ferește, la liceu nu are cine să mă înlocuiască."

Bărbatul spune modest că s-a obișnuit să trăiască din salariul de șapte mii de lei. Dar recunoaște că niciodată nu a mers la odihnă...

VASILE DARII, profesor de fizică: "De când mă țin minte, nu m-am dus special undeva sau la un sanatoriu... Vara - pe lângă casă, la părinți, într-o mică excursie. Este acasă gospodăria, suntem la țară."

Tinerii, însă, nu pot așa, înțelege profesorul.

VASILE DARII, profesor de fizică: "-Dacă ar veni un tânăr specialist în locul dvs, ce salariu ar avea? -Cred că tot e în limita de 6-7 mii de lei. Cred că e greu. Sunt niște condiții... E sat. Dacă vorbim de activitatea de pedagog, când iese din școală, practic nu mai are unde să facă o plimbare. Nu e un teatru, nimic. Dar dacă ar fi ca să-i motiveze... Guvernul să se uite altfel la problemele lor, să-i motiveze cu altfel de salariu."

Vasile Darii suspină: salariile mici îi transformă pe profesori într-o clasă socială de jos.

VASILE DARII, profesor de fizică: "Astăzi, noi ca profesori, nu mai avem acea cinste, onoare cum era pe timpuri. Stima din partea părinților, din partea tuturor, cred că nu mai e. Se simte că eu sunt profesor, iar părintele încearcă să ne reproșeze..Într-un fel, este o delăsare și din partea conducerii cu referire la pedagogi."

Luni, 10 octombrie, am solicitat Ministerului Educației să comenteze situația. Vineri, 14 octombrie, instituția ne-a trimis un scurt mesaj, incomplet, care în opinia noastră nu cuprinde tot subiectul discuției. Cităm: ”În condițiile crizelor actuale, guvernarea caută soluții pentru a ajuta toată populația, inclusiv profesorii. Aceștia vor primi o indemnizație unică de 3000 lei pentru încălzire și alta, de 4000 de lei, pentru rechizite și alte necesități personale”. Am încheiat citatul.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie