Procurorii cer 30 de zile de arest pentru cei 12 bănuiți într-o schema de escrocherie în domeniul investițiilor
Social 9 august 2024, 20:08 | 1159

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru cei 12 bănuiți într-o schemă de escrocherie în domeniul investițiilor pe diverse platforme dedicate de către persoane din România. Suspecții obțineau, prin înșelăciune, datele bancare ale victimelor, după care sustrăgeau sume de bani. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, prejudiciul este de peste un milion de euro.

Cei 12 bănuiți au fost aduși vineri în fața instanței.

CONSTANTIN POPESCU, procuror: "Desfășurau activități în așa-zisele call centre, amplasate pe teritoriul municipiului Chișinău, unde activau ca pseudo-brockeri, care prin inducere și menținere în eroare, au obținut ilicit, prin aplicarea mai multor scheme de manipulare, mijloace bănești în sumă de un milion 200 de euro."

Schema de escrocherie a fost înfăptuită de un grup format din cetățeni ai mai multor state. Operațiunea de reținere a fost desfășurată de comun cu procurorii DIICOT din România, cu sprijinul Direcției investigații strategice a Poliției din Ucraina și al Brigăzii „Fulger” de la Chișinău. Au fost efectuate 60 de percheziții domiciliare și în patru centre de apel. Au fost ridicate peste 100 de calculatoare, blocuri de sistem, zeci de telefoane, cartele bancare, arme de foc păstrate neconform, zece automobile folosite la comiterea escrocheriei, zeci de mii de lei și peste 35 de mii de dolari.

CONSTANTIN POPESCU, procuror: "În prezent, sunt 37 de părți vătămate identificate cu privire la activitatea grupului criminal organizat."

Avocații unora dintre bănuiți spun că aceștia din urmă pledează nevinovați.

MIHAIL MIȘCOI, avocatul unuia dintre bănuiți: "A depus o solicitare ca să fie examinate cât mai repede telefoanele sale, pentru că acesta nu este implicat în acțiunile generalizate indicate în această ordonanță. Deține un loc oficial de muncă în altă parte. Noi nu înțelegem pe ce se bazează această învinuire."

EDUARD CALMAȚUI, avocatul unuia dintre bănuiți: "A făcut cunoștință cu ordonanța de învinuire, a înțeles-o, însă pledează nevinovat."

Suspecții au vârste cuprinse între 20 și 45 de ani. În România, schema este investigată în cadrul a 120 de dosare penale, în baza a 150 de plângeri depuse de persoane înșelate, cu un prejudiciu de circa 15 milioane de roni.

Opinia ta contează. Comentează!