Post Scriptum cu Alex Cozer: Spital de copii distrus de ruși

După 2 ani și jumătate de crime comise de Putin și barbarii săi în Ucraina, credeam că am văzut totul și că invadatorii nu pot să mă mai șocheze prin cruzimea și lipsa lor totală de umanitate. Iată însă că, din păcate, m-am înșelat. Iar ceea ce am văzut ieri, la Kiev, a depășit, a câta oară deja, orice limită a imaginabilului. Un spital, și nu orice spital, ci unul pentru copii care suferă de boli grave, a fost lovit într-un atac criminal cu rachete asupra capitalei ucrainene.

Spitalul „Ohmatdit” era cel mai mare din Ucraina și chiar din regiune, specializat în tratarea copiilor cu boli oncologice. Ani la rândul, acolo au mers la tratament și sute de copii din Republica Moldova, reprezentând pentru ei o ultimă șansă la viață. Barbarii lui Putin au transformat însă spitalul într-o ruină. În atac și-au pierdut viața mai multe persoane, inclusiv un medic în vârstă de doar 30 de ani. Zeci de persoane au fost rănite, printre care și copii care se aflau acolo pentru a-și trata bolile crunte de care suferă.

Zeci de ore după atac au fost scoase victime de sub dărâmături. Iar imaginile cu medicii cu halate însângerate care evacuează ruinile clădirii, alături de voluntari, în căutarea de supraviețuitorilor, sunt de-a dreptul sfâșietoare. Spitalul a fost afectat grav în urma bombardamentelor și a fost distrus singurul laborator de oncologie și hematologie din țară.

În total, în urma atacurilor de ieri din Ucraina, unele dintre cele mai devastatoare din ultima perioadă, 41 de oameni au fost uciși, inclusiv copii, și aproape 200 răniți. Au mai fost lovite blocuri de locuit și alte ținte civile. Au fost uciși sau grav răniți oameni care pur și simplu încercau să-și vadă de viață, indiferent că se aflau acasă, la serviciu sau într-un spital, alături de cei dragi, în încercarea de a se face bine.

Atacuri abominabile, care demonstrează încă odată că criminalul de la Kremlin și complicii săi nu au niciun fel de limite. Și că sunt gata să recurgă la orice pentru a distruge o țară și a-i îngenunchea moralul. Vă reamintesc că aceste atacuri vin după ani de bombardamente a infrstructurii civile critice în urma cărora, spre exemplu, astăzi Ucraina a rămas cu doar 30% din capacitatea de generare a energiei electrice pe care o avea înainte de război.

Faptul că aceste crime extrem de grave au fost comise la scurt timp după penibila vizită a lui Victor Orban la Moscova, într-o misiune chipurile pentru pace, pe care și-a asumat-o singur, arată încă o dată care sunt adevăratele preocupări ale barbarilor, dincolo de declarațiile goale din fața camerelor de luat vederi.

Și ieri, în timp ce victimele de la Ohmatdit încă erau scoase de sub dărămâturi, la vreo 300 de km mai spre sud-vest, Moscova își anunța unul dintre candidații la prezidențialele din toamnă, din Republica Moldova. Dodon, după peripluri îndelungate în Rusia, a anunțat că el îl înaintează la funcția de președinte pe Alexandr Stoianoglo și că își dorește ca acesta să fie un candidat al opoziției unite. Al opoziției pro-ruse și antieruopene, aș mai adăuga eu.

La conferința de lansare a lui Stoianoglo, n-am auzit nici din gura sa și nici din cea a noului său tutore din politica moldovenească nimic în legătura cu abonimabilele crime ale lui Putin de la Kiev. Nici măcar un cuvânt, o silabă, de condamnare a acestor atrocități. Și nu vom auzi nimic de acest fel. Pentru că ei nu sunt cu nimic diferiți față de cei de la Moscova.

În condițiile în care, de 2 ani și jumătate, planurile lui Putin de a cuceri Ucraina s-au transformat într-un uriaș fiasco și tot ce a reușit, în ghilimele, e să-și arate adevăratul profil criminal în fața întregii lumi, cucerirea Republicii Moldova, prin scrutinele din această toamnă, devine pentru el un obiectiv esențial.

Eu sper însă că noi am înțeles cât de prețioasă este pacea și unde este protejată și dezvoltată. Și că vom face tot posibilul să menținem pacea acasă continuând hotărât parcursul european, în ciuda tuturor încercărilor barbarilor ruși și a aliaților lor de a ne devia de pe această traiectorie. Să ne bucurăm că încă putem, în mod democratic și liber să ne menținem pacea.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!