Planul de deoligarhizare și eforturile diplomatice pentru un vot pozitiv în Consiliul European au fost discutate la Președinție
Membrii Comisiei naționale pentru integrare europeană au aprobat astăzi planul de limitare a influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice. Așa numitul „plan de deoligarhizare” face parte din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru a începe negocierile de aderare.
Documentul publicat de instituția prezidențială include zece domenii, în care urmează să fie implementate acțiuni de deoligarhizare. În primul rând, asigurarea unei transparențe în gestionarea proprietății publice, inclusiv achizițiile publice. În acest context, va fi pus în aplicare mecanismul de deoffshorizare. Totodată, vor fi analizate acțiunile și tranzacțiile de vânzare, concesiune sau folosință a unor obiecte de infrastructură esențială în ultimii 15 de ani. Un alt obiectiv este reorganizarea Agenția Proprietății Publice.
Urmează prevenirea spălării banilor și transparența circulației mijloacelor bănești. Vor fi plafonate plățile în numerar realizate în cadrul unor tranzacții încheiate cu sprijinul liber profesioniștilor, cum ar fi avocați, notari sau executori judecătorești. În cadrul Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor va fi instituită funcția de analiză a activităților de înregistrare corporativă, pentru a depista semne de spălare a banilor.
Planul prevede și eficientizarea acțiunilor din domeniul concurenței. Astfel, vor fi fortificate capacitățile Consiliului concurenței și vor fi realizate studii de piață în cel puțin două sectoare economice cu risc sporit de prezență oligarhică.
Vor fi implementate și unele reguli de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale. Este vorba despre consolidarea mecanismelor de control și prevenire a transferului și utilizării mijloacelor financiare de proveniență ilicită.
În cadrul planului vor fi analizate și activitatea mass-media, prin analiza activității furnizorului de servicii de măsurare a audienței TV, dar și fortificarea capacităților instituționale a Consiliului Audiovizualului.
Autoritățile vor să lupte cu corupția la nivel înalt. În acest sens, vor fi fortificate Procuratura Anticorupție și Autoritatea Națională de Integritate.
Planul a fost elaborat în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Obiectivele menționate urmează să fie îndeplinite până în luna martie 2024.