Guterres, persona non grata în Israel
Externe 2 octombrie 2024, 15:41 | 127

Israelul l-a declarat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „persona non grata” și i-a interzis intrarea în țară. „Un secretar general care sprijină teroriștii, violatorii și criminalii din Hamas, Hezbollah, Houthis și acum Iranul – nava-mamă a terorii globale – va rămâne o pată pe istoria ONU”, afirmă ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz. Antonio Guterres nu a comentat, deocamdată.

Tel Aviv-ul a reacționat astfel după ce secretarul general al ONU a condamnat „extinderea conflictului” la scurt timp după ce Iranul a lansat aproape 200 de rachete spre Israel. „Condamn extinderea conflictului din Orientul Mijlociu cu escaladări după escaladări. Acest lucru trebuie să înceteze. Avem absolut nevoie de o încetare a focului”, a scris Guterres pe X.

Potrivit unui mesaj publicat miercuri de ministrul de Externe al Israelului, „oricine nu poate condamna fără echivoc atacul odios al Iranului asupra Israelului, așa cum au făcut aproape toate țările din lume, nu merită să pună piciorul pe pământ israelian”. „Un secretar general care sprijină teroriștii, violatorii și criminalii din Hamas, Hezbollah, Houthis și acum Iranul – nava-mamă a terorii globale – va rămâne o pată pe istoria ONU”, afirmă ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz.

Potrivit acestuia, „Israelul va continua să își apere cetățenii și să își susțină demnitatea națională, cu sau fără António Guterres”.

Luna trecută, membrii ONU au sprijinit cu o majoritate covârșitoare o moțiune fără caracter obligatoriu, prin care se solicită Israelului să pună capăt ocupației de aproape șase decenii a teritoriilor palestiniene din Cisiordania.

Opinia ta contează. Comentează!