Așteaptă o decizie favorabilă
Ucraina și Republica Moldova vor intra împreună în familia europeană, iar cele două state sunt pregătite pentru lansarea negocierilor de aderare. Declarația a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, în ajunul summitului Consiliului European, care va reuni astăzi și mâine, la Bruxelles, șefi de stat și de guvern din toate țările membre ale blocului comunitar. Liderul de la Cotroceni este încrezător că se va găsi o soluție de compromis în pofida opoziției Ungariei privind deschiderea negocierilor de aderare. Așteaptă o decizie favorabilă și autoritățile de la Chișinău.
KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Acum Comisia a ajuns la concluzia că cele două state sunt pregătite pentru începerea negocierilor de aderare, dar pentru asta este nevoie de o decizie politică în Consiliul European. Din informațiile pe care le aveam nu este toată lumea convinsă că negocierile pot începe în acest moment. Eu sper să reușim să mișcăm lucrurile. Pentru Moldova, în mod special, sunt foarte bucuros, pentru că au făcut progrese semnificative și chiar merită să intre în următoarea etapă."
Întrebat dacă Republica Moldova și Ucraina ar putea fi tratate „la pachet” sau separat, privind aderarea la Uniunea Europeană și dacă este posibilă o decizie diferită pentru cele două țări candidate, Klaus Iohannis a spus.
KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Eu cred că părerea majoritară în Consiliu va rămâne cea care este acum, ca Ucraina și Republica Moldova să meargă împreună. Dacă nu există un accept pentru Ucraina, atunci, este puțin probabil să existe pentru Moldova. Vom purta discuții, și iarăși discuții, și vom sta până seara târziu în încercarea de a găsi un compromis acceptabil."
Președintele, Maia Sandu, a declarat că orice decizie va fi luată la reuniunea Consiliului European, Republica Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Aderarea la UE înseamnă în primul rând transformarea statului nostru de tipul statelor UE. Pe calea acestor transformări, nu ne oprim indiferent dacă decizia va fi vineri sau luni. Știm ce avem de făcut. Trebuie să avem instituții care corespund standardelor instituțiilor europene. Trebuie să avem un mod de a guverna țara la toate nivelurile similar modului de guvernare în statele europene."
Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, este optimist în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. El speră că decizia va fi una pozitivă.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului Republicii Moldova: "Dacă e să privim lucrurile din prisma istoriei, atât Republica Moldova cât și Ucraina nu cer nimic altceva decât să revină în marea familie europeană, într-un spațiu din care au făcut parte cultural și valoric de sute de ani. Aceste aspirații au fost călcate în picioare de un Imperiu."
În iunie 2022, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Pentru a trece la pasul următor, deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a stabilit nouă recomandări pentru Chișinău, inclusiv în ceea ce privește lupta împotriva corupției și implementarea reformelor judiciare. 94% din toate recomandările au fost deja îndeplinite.