Securitatea națională în vizorul CSS
Sporirea securității naționale, aderarea la Uniunea Europeană și crearea unui stat puternic cu o armată modernizată. Acestea sunt obiectivele pe care și le-a asumat Republica Moldova, într-o strategie de securitate. Documentul a fost prezentat astăzi la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Despre aceasta a anunțat președintele, Maia Sandu, în cadrul unui briefing susținut după întrunirea CSS. Șefa statului a mai notat că Republica Moldova își propune să soluționeze problema transnistreană pe cale pașnică, iar trupele rusești, aflate ilegal în stânga Nistrului, vor trebui să părăsească regiunea.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Astăzi, la Consiliul Suprem de Securitate, am prezentat proiectul strategiei securității naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune pe care vom merge pentru a asigura și consolida securitatea națională, securitatea fiecărui cetățean. Strategia își propune să unească eforturile tuturor instituțiilor statului, pentru ca ele să acționeze unitar în interesul național. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani."
Proiectul prevede cinci direcții de acțiune. Unele dintre acestea vizează modernizarea Armatei Naționale, cooperarea cu partenerii strategici, dar și rezolvarea problemei transnistrene pe cale pașnică.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Prima direcție de acțiune este să sporim investițiile și să întărim sectorul de apărare națională. Un sector puternic de apărare și securitate națională este esențial pentru a asigura creșterea economică și a dezvolta economia națională. A doua direcție de acțiune e să progresăm gradual pe calea soluționării conflictului transnistrean. Reafirm în acest context că nu există o altă cale de soluționare a conflictului transnistrean decât cea pașnică. Trupele ruse, aflate ilegal în țara noastră, trebuie să părăsească teritoriul suveran al Republicii Moldova."
Chișinăul își propune să intensifice cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică și țările-membre în vederea consolidării capacităților Armatei Naționale de a proteja țara și cetățenii.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Avem astăzi două mari pericole la adresa securității naționale: politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării noastre și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în Moldova. Prin urmare, trebuie să reclădim apărarea națională și să dezvoltăm capacitatea de rezistență la acțiunile de tip hibrid. Acest efort este în puterile noastre. Moldova este o țară mică, dar nu vom permite ca să fie o țară umilită."
Maia Sandu a notat că a fost lansată etapa de consultări publice în vederea asigurării unei înțelegeri comune și identificării soluțiilor privind securitatea națională. Potrivit șefei statului, securitatea durabilă, pacea și prosperitatea Republicii Moldova pot fi asigurate doar printr-un efort comun al instituțiilor de stat, al societății civile, al sectorului privat și al tuturor cetățenilor.