Teatrul ”Mihai Eminescu” găzduiește o nouă ediție a Turneului Unirii
Teatrul ”Mihai Eminescu” găzduiește o nouă ediție a Turneului Unirii. Actorii teatrelor ”Vasile Alecsandri” din Iași și ”Ion Luca Caragiale” din București, se vor afla în perioada 25-29 martie la Chișinău cu un program de excepție. Proiectul ”Teatrul românesc la București, Iași și Chișinău” a ajuns la cea de-a IX-a ediție.
Potrivit programului, actorii Naționalului din Iași vor juca, pe 25 martie, „1984”, un spectacol de Claudiu Goga, după celebrul roman antitotalitar de George Orwell. Plasată într-un viitor distopic, dar atât de actual, acțiunea din „1984” are loc în era post-atomică, într-un stat totalitar controlat de „Big Brother”, unde intelectualul Winston Smith, funcționar într-un departament al Ministerului Adevărului, se răzvrătește, iubește și, în final, capitulează sub tortură. Cosmin Maxim, în rolul principal, exploatează toate valențele personajului și reușește impecabil să îi ofere complexitate.
Pe 26 martie, trupa ieșeană va juca piesa „Gaițele”, o comedie de valoare a perioadei interbelice. Montată după romanul lui Alexandru Kirițescu, în care autorul atacă o societate în plin proces de descompunere, piesa este una umoristică și scoate în evidență lipsa de cultură, egoismul și depravarea, care există într-o lume lipsită de valori.
Teatrul din București va prezenta pe 28 martie spectacolul „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, o montare din care nu lipsesc satira blândă și umorul de calitate. Un prilej extraordinar să ne reîntâlnim cu Dan Puric, într-un veritabil recital actoricesc de virtuozitate interpretativă, în rolul lui Spirache – personaj autentic de un farmec aparte, țesut din umor și tristețe.
Iar pe 29 martie, actorii de la București vor juca piesa „Cei drepți” după Albert Camus, un text cu valențele unei tragedii shakespeariene, adaptat și transpus în universul scenic de Mihai Măniuțiu. O piesă tulburătoare, despre iluziile mistice, otrăvite ale terorismului. Despre crima care îi transformă pe „cei drepți” în propriii lor asasini.
”Turneul Unirii” e despre arta fără granițe, afirmă directorul Teatrului ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.
PETRU HADÂRCĂ, directorul Teatrului ”Mihai Eminescu”: "Teatrul, scriitorii, lumea artei, a sfărâmat acea sârmă ghimpată. Chiar dacă suntem aceeași cultură, cu doi miniștri ai Culturii, noi am demonstrat și o demonstrăm în continuare, că valoarea artistică este așteptată și apreciată, atât la Chișinău, cât și la București, Iași, Craiova, Sibiu. Aceste proiecte ne-au făcut să ne simțim mult mai puternici."
Proiectul ”Turneul Unirii” a fost conceput și realizat în 2014, datorită deschiderii fostului ministru al Culturii de la București, Ion Caramitru, care i-a dat și titlul „Teatrul românesc la București, Iași și Chișinău”. Proiectul a ajuns la a IX-a ediție.