Unii admiși, alții respinși
Politic 2 septembrie 2024, 20:20 | 277

Comisia Electorală Centrală a înregistrat astăzi primul candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Este vorba despre fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor. Tot azi, CEC a decis că Avelin Tabarcea, cunoscut ca și prezentator al concertelor organizate de Ilan Șor, nu va candida la alegerile prezidențiale. Grupul de inițiativă pentru susținerea candidaturii lui Tabarcea nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi înregistrat.

Șase membri ai Comisiei Electorale Centrale au votat împotriva înregistrării grupului lui Avelin Tabarcea, iar trei membri au susținut demersul. Tabarcea nu a fost prezent la ședința CEC, iar reprezentanta acestuia nu a putut răspunde la întrebările membrilor Comisiei.

PAVEL POSTICĂ, vicepreședinte CEC: "Puteți să ne spuneți unde exact a avut loc ședința de constituire din data de 30 august 2024? În ce locație?"

Cu un refuz din partea CEC s-a ales și Valentin Borodachi. Proiectul de hotărâre cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă în susținerea lui Borodachi pentru funcția de președinte nu a întrunit numărul necesar de voturi

În cadrul aceleiași ședințe, autoritatea electorală a înregistrat primul candidat la alegerile prezidențiale. Este vorba despre fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, desemnat de PSRM. Comisia a înregistrat și simbolul electoral al candidatului pentru imprimarea în buletinul de vot și a confirmat persoana responsabilă de finanțe. Totodată, Partidul „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa” a fost înregistrat în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, cu opțiunea „DA”.

Cât despre cererea repetată privind înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea lui Vasile Bolea la alegerile prezidențiale, CEC nu a examinat-o. Autoritatea electorală a constat că cererea nu conține elemente noi față de cea depusă anterior, care a fost respinsă. Vasile Bolea, membru al partidului „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor, a anunțat că va contesta decizia în instanță.

Opinia ta contează. Comentează!