Banii europeni sunt investiți în continuare în proiecte de modernizare a orașului Zagreb
Externe 13 septembrie 2024, 16:10 | 160

Reconstrucția școlilor, tranziția la energia verde și investiții în infrastructură! Sunt doar câteva dintre beneficiile aderării la Uniunea Europeană pentru capitala Croației, Zagreb. Banii europeni sunt investiți în continuare în proiecte de modernizare a orașului, ne-a povestit primarul Tomislav Tomasevic. Echipa Jurnal TV a mers la Zagreb unde a discutat atât cu localnicii, cât și cu autoritățile publice despre beneficiile aderării Croației la familia europeană.

Această femeie s-a mutat cu traiul în Canada, dar vine acasă cu regularitate. După aderarea la Uniunea Europeană, schimbările sunt impresionante, ne spune ea.

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "După aderarea în anul 2013 la Uniunea Europeană, numărul turiștilor care vin în Croația a sporit semnificativ. Datele statistice arată o creștere de aproximativ 15 la sută chiar în primii ani de la aderare. Iar acest indicator a continuat să crească. Drept exemplu, doar în luna decembrie 2023, în capitala Croației au venit aproximativ 389 de mii de turiști, cei mai mulți fiind din Slovenia și Austria. Aceasta reprezintă o creștere cu aproximativ 18 la sută a vizitelor, comparativ cu decembrie 2022."

Aderarea la Uniunea Europeană a adus cu ea beneficii financiare. Acum, Croația are acces la multe fonduri europene. În ultimii patru ani, 17 școli au fost reconstruite sau renovate, ne-a povestit primarul din Zagreb.

TOMISLAV TOMASEVIC, primarul orașului Zagreb: 'Noi am reconstruit complet clădirile școlilor. Edificiile vechi au fost reconstruite, întărite. Totul este absolut nou, tot echipamentul este nou, astfel fie am renovat, fie am reconstruit în total 17 școli. Doar pentru grădinițe și școli noi am investit aproximativ 250 de milioane de euro. Dar nu toți banii vin din fondurile europene. Putem spune că jumătate din această sumă sunt bani europeni, ce reprezintă cofinanțare la diferite proiecte."

Pentru a absorbi cât mai multe fonduri europene este nevoie de muncă la nivel local, iar proiectele în care urmează a fi investiți banii trebuie gândite în cele mai mici detalii, spune primarul.

TOMISLAV TOMASEVIC, primarul orașului Zagreb: "Noi folosim fondurile europene și pentru tranziția la energia verde, utilizarea energiei electrice pentru transportul public, utilizarea panourilor solare pe acoperișurile clădirilor publice pentru a reduce din costurile pentru energia electrică ale instituțiilor noastre."

Croația a devenit stat membru al Uniunii Europene pe 1 iulie 2013. Este stat membru al zonei euro din ianuarie 2023.

Opinia ta contează. Comentează!