Lloyd Austin, vizită fulger la Kiev
Externe 21 octombrie 2024, 21:14 | 118

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a sosit la Kiev azi dimineață, având programată o întâlnire cu Volodimir Zelenski. Între timp, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că desfăşurarea de soldaţi nord-coreeni care să lupte pe frontul ucrainean de partea forţelor ruse ar constitui o „escaladare semnificativă”, informează AFP.

Se așteaptă ca șeful apărării Statelor Unite să se întâlnească cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov, pentru a discuta despre nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă. În ciuda sprijinului Washingtonului, forțele ruse continuă să avanseze în estul țării, în timp ce Ucraina se pregătește pentru noi lovituri împotriva rețelei energetice în iarna care vine.

Între timp, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că desfăşurarea de soldaţi nord-coreeni care să lupte pe frontul ucrainean de partea forţelor ruse ar constitui o „escaladare semnificativă”.

Potrivit agenţiei de spionaj sud-coreene, Coreea de Nord a decis să trimită până la 12 mii de soldaţi pentru a lupta de partea Rusiei. Circa 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale nord-coreene se află deja în Rusia, potrivit aceleiaşi surse. Întrebat vineri asupra acestui subiect, Rutte a declarat că Alianţa nu poate confirma „în acest stadiu” trimiterea de trupe în Rusia de către Coreea de Nord. „Însă, desigur, aceasta se poate schimba”, a adăugat el.

MARK RUTTE, secretarul general al NATO: "Nu avem o evidență că soldații din Coreea de Nord sunt implicați în luptă, dar știm că Coreea de Nord sprijină Rusia, suplinind stocul de arme, a tehnologiilor inovatoare, pentru a sprijini eforturile sale în război și asta este extrem de îngrijorător."

Coreea de Nord, dotată cu arma nucleară, s-a apropiat şi mai mult de Rusia, aliată a regimului nord-coreean încă din vremea înfiinţării acestei ţări, după al Doilea Război Mondial. Coreea de Sud şi Statele Unite afirmă de multă vreme că liderul nord-coreean Kim Jong Un trimite în Rusia arme care sunt utilizate în Ucraina. Vladimir Putin a întreprins o vizită la Phenian, în iunie, în timpul căreia cele două ţări au semnat un tratat de apărare reciprocă, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite. Aceasta a alimentat speculaţiile despre noi transferuri de arme, care încalcă seriile de sancţiuni impuse de ONU împotriva Rusiei şi Coreei de Nord.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie