Kievul are un nou plan de pace
Externe 28 august 2024, 20:11 | 304

Kursk este doar prima parte a unui plan menit să pună capăt războiului din Ucraina. Volodimir Zelenski a declarat marți că îi va prezenta planul președintelui american, Joe Biden. „De el depinde succesul”, a subliniat Zelenski. Tot ieri, liderul de la Kiev a anunțat despre testarea cu succes a primei rachete balistice fabricate din Ucraina, relatează AFP.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Ei bine, am socotit că este prea devreme să vorbesc despre asta, dar Prima rachetă balistică ucraineană a fost testată cu succes."

Zelenski a refuzat să dea detalii despre această nouă armă.

Kursk este doar prima parte a unui plan menit să pună capăt războiului din Ucraina, potrivit lui Volodimir Zelenski. A doua parte este locul strategic al Ucrainei în infrastructura de securitate a lumii. A treia parte este un pachet puternic pentru a forța Rusia să pună capăt războiului pe cale diplomatică. A patra parte este economică, a specificat liderul de la Kiev.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Este corect să prezentăm acest plan președintelui SUA, succesul acestui plan depinde de el. Dacă vom obține ceea ce este în acest plan sau nu, dacă vom avea libertatea de a utiliza lucrurile prevăzute în plan sau nu. Având în vedere că, în general, lucrurile întârzie în viață, cred că voi prezenta acest plan în septembrie, în timpul întâlnirii cu el. Cred că va fi un lucru corect să transmit acest plan atât Kamalei Harris, cât și lui Trump."

Oficiali americani de rang înalt din domeniul Securității vor primi săptămâna aceasta o listă cu ținte din Rusia, care pot fi atinse dacă Washingtonul ridică restricțiile privind folosirea armelor americane cu rază lungă de acțiune. „Occidentul se joacă cu focul atunci, când discută cu Kievul posibila utilizare a rachetelor sale cu rază lungă de acţiune împotriva teritoriului rus”, a avertizat marţi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Potrivit acestuia, Occidentul pretinde doar că vrea să evite o escaladare.

SERGHEI LAVROV: "Occidentul nu vrea să evite o escaladare. Occidentul caută probleme."

Între timp, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a convocat astăzi, la cererea Kievului, o ședință a Consiliului NATO-Ucraina, la nivel de ambasadori. Consiliul respectiv a fost înfiinţat anul trecut pentru a permite o coordonare mai strânsă între alianţă şi Kiev.

Opinia ta contează. Comentează!