Angajații IGSU au participat la o instruire privind intervenția în timpul accidentelor rutiere și acordarea primului ajutor medical
Mai mulți pompieri și salvatori din cadrul Inspectoratului Național pentru Situații de Urgență au participat, timp de trei zile, la o instruire privind intervenția în timpul accidentelor rutiere și acordarea primului ajutor medical. Salvatorii au fost ghidați de nouă specialiști din Polonia, care au împărtășit din experiența lor.
GHEROGHE BUȘMACHIU, șef de schimb, Centrul Republican de Instruire IGSU: "Au fost mai multe tipuri de exerciții, inclusiv și metodele de deblocare a ușilor, deoarece ne întâlnim foarte des, în ultima perioadă, cu deblocări de uși și învățăm noi modalități de deschidere."
NICOLAE CARAUȘ, șef schimb, Detașamentul salvatori și pompieri Botanica: "Aceste cursuri sunt binevenite pentru că avem o pregătire continuă și în intervențiile de zi cu zi chiar întâmpinăm așa obstacole ca deblocările. Ele sunt tot mai frecvente. Sunt anumite tehnici. Unele din ele noi deja le cunoaștem, dar este și acest schimb de experiență."
O atenție sporită a fost acordată metodelor și tehnicilor de acordare a primului ajutor medical la locul unui accident rutier, până la transportarea victimelor la spital.
VASILE VÎRTOS, pompier superior al Detașamentului pompieri și salvatori Ciocana: "La intervenții noi avem cazuri diferite, chiar și acordarea primului ajutor medical sau de deblocare. Ieri, de exemplu, am exersat descarcerarea. Am aflat modalitățile de descarcerare de la colegii din Polonia."
Angajații IGSU au recepționat din partea colegilor din Polonia un lot de echipamente specializate, utilizate la intervenții de descarcerare. De altfel, pompieri și salvatorii au folosit aceste ustensile în cadrul instruirii.
MARCIN LAPICZ, reprezentantul Universității de Pompieri din Varșovia: "Am adus și echipament pentru cursanți ca aceștia să învețe cum să deschidă o ușă în situații excepționale. Totodată, poate fi folosit pentru exersarea situațiilor când trebuie să fie deschisă ușa unui automobil implicat în accident."
Cursul specializat s-a desfășurat la Centrul Republican de Instruire al IGSU, din satul Răzeni, raionul Ialoveni. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului cofinanțat de Programul Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone „Susținerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – Etapa III”.
ALEXANDRU SUSARENCO, responsabil de proiectul „„Susținerea IGSU – Etapa III”: "Prima instruire a fost pe partea de stingere a incendiilor gazoase, unde am primit și un modul pentru simularea acestor incendii de gaze. A doua etapă a fost de a dota inspectoratul cu un modul multifuncțional de pregătire a pompierilor pe partea de stingere a incendiilor și salvare din medii ostile."
Instruirile s-au desfășurat în perioada 3-5 decembrie, cu participarea a 20 de pompieri și salvatori.