Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Se fac doi ani de la momentul în care viețile ni s-au schimbat dramatic. De când Ucraina a fost din nou invadată, de data aceasta la scară largă, iar în Europa s-a declanșat cel mai mare conflict de după Al Doilea Război Mondial. Consecințele acestui act sunt de-a dreptul îngrozitoare. Numărul morților, depășește 250 de mii de persoane din ambele țări. Iar aici vorbim de cele mai optimiste cifre, de ceea ce poate fi confirmat prin anumite date. Pentru că, în realitate, s-ar putea ca acest război să fi omorât deja peste jumătate de milion de oameni, în marea lor parte militari.
Printre cei care și-au pierdut viața se numără peste 10 mii de civili ucraineni. Dintre ei, aproape 1000 sunt copii. Aici iarăși, vorbim doar de cifre care pot fi confirmate. Pentru că realitatea ar putea fi mult mai dramatică. Ori, potrivit unui consilier orășenesc de la Mariupol, aproape 25 de mii de locuitori ai acestui oraș ar fi fost aruncați în gropi comune după ce au fost uciși de barbarii invadatori. În total, numărul victimelor civile ar putea depăși 50 de mii.
Peste 1,4 milioane de case au fost distruse în totalitate sau parțial avariate, afectând 18 milioane de oameni. Dintre ei, 6 milioane au părăsit Ucraina, iar alte aproape 4, rămânând fără locuințe, s-au strămutat în alte localități din țara vecină.
Natalitatea s-a prăbușit cu 28%. În prima jumătate din 2023, în Ucraina s-au născut doar 95 de mii de copii, față de 135 de mii în prima jumătate din 2021. Aceasta este cea mai mare scădere din istoria independentă a statului vecin. În ritmul acesta, în mai puțin de un deceniu, populația Ucrainei ar putea scădea sub 30 de milioane de oameni, în condițiile în care înainte de prima invazie, din 2014, era de 45 de milioane.
Speranța medie de viață a bărbaților din Ucraina a scăzut de la 66,4 ani înainte de invazie, la doar 57 de ani în 2023. Cea a femeilor, s-a redus de la 76 de ani, la 70. Este nu doar o consecință a uciderii în masă a militarilor și civililor, în marea lor parte tineri. Ci și o cauză a înrăutățirii stării mintale și fizice a ucrainenilor.
Rata sărăciei în Ucraina a crescut de peste 5 ori de la startul invaziei. De la 5%, la 25% în prezent. Războiul a afundat în sărăcie încă peste 7 milioane de oameni.
În această perioadă, Ucraina a devenit cea mai minată țară din lume. În jur de 174 de mii de km pătrați, suprafață mai mare de 5 ori decât cea a Republicii Moldova, este astăzi minată. Va fi nevoie de zeci de ani pentru ca un asemenea teritoriu să fie deminat.
Peste 341 de situri culturale, inclusiv unele parte din patrimoniul UNESCO, au fost grav avariate sau chiar distruse în totalitate.
Peste 8 mii de km de drum, 200 de gări și 150 de poduri au fost avariate sau distruse.
Pentru a reconstrui Ucraina, doar ceea ce a fost distrus de invadatori până acum, este nevoie de peste jumătate de miliard de euro. Și asta în condițiile în care economia țării a fost devastată. //
Sunt doar câteva dintre statisticile dezastrului. Suferința a milioane de oameni a căror vieți s-au schimbat dramatic după invazie, nu poate fi introdusă însă nici într-o statistică. Lacrimile mamelor, soțiilor, copiilor, care și-au pierdut oamenii dragi în război, nu pot fi măsurate cu nimic.
Și, din păcate, perspectivele nu sunt unele foarte optimiste. Ucraina este demoralizată, suferă de o lipsă acută de armament și de efective militare cu care să facă față acestui malaxor rusesc. Putin nu dă doi bani pe viețile omenești, și aruncă în continuu carne de tun pe front.
Civilizația, libertatea, valorile umane, sunt în mare pericol. Și acum, cel puțin la fel de mult ca în urmă cu 2 ani, în primele zile de invazie, este nevoie de solidaritate și de ajutorare cu absolut tot ce e posibil a statului vecin. În joc nu e doar soarta Ucrainei. E și soarta noastră. A întregii lumi libere.