Post Scriptum cu Alex Cozer: Ilan Șor a fost condamnat

În sfârșit! După 8 ani de zile de simulacre în justiție, unul dintre cei mai mari criminali și escroci pe care i-a dat Moldova în istoria sa, a fost condamnat. Ilan Șor, acest individ, care pe lângă că este un criminal și un escroc ordinar, prin acțiunile sale din ultima perioadă a demonstrat și că este un trădător ordinar de patrie, a fost ieri condamnat de Curtea de Apel la 15 ani de pușcărie, cu obligativitatea returnării unui prejudiciu de peste 5 miliarde de lei în dosarul privind jaful din sistemul bancar.

O sentință extrem de mult întârziată, care trebuia să fie demult emisă, încă înainte ca Șor să reușească prin alte scheme infracționale să scoată din proprietatea sa directă bunuri extrem de valoroase și care astăzi puteau fi confiscate în contul recuperării uriașelor prejudicii pe care crimele acestuia le-au adus Republicii Moldova.

Bunăoară, în septembrie 2018, la 3 ani de la condamnarea lui Șor în prima instanță, acesta cedează companiei Ex-Factor hotelul Cosmos, cel mai mare stabiliment de acest fel din țară. Situat chiar în inima capitalei și a cărui valoare reală de piață se apropie de un miliard de lei. Șor intrase în posesia hotelului printr-o schemă mai veche, implementată încă de tatăl sau, prin care a pus mâna pe zeci de edificii sau terenuri din capitală, care aparțineau Sindicatelor și a căror valoare cumulată e de ordinul sutelor de milioane de euro.

De altfel, pe o parte din acele terenuri astăzi se ridică falnice clădiri multietajate, care pocesc imaginea capitalei și o fac și mai aglomerată decât este. În mare parte, schemele au implicat aceeași companie.

Iar procurorii, de responsabilitatea cărora este recuperarea prejudiciului de peste 5 miliarde de lei, trebuie să analizeze cu atenție legitimitatea acestor tranzacții și cum a fost posibil ca Vladimir Tonu, șeful Ex-Factor, să preia înainte de 2019 active de miliarde de lei nu numai de la Șor, ci și de la Plahotniuc – cei doi parteneri de crimă și hoție. Tocmai acele bunuri problematice și care erau pasibile sechestrului în urma condamnărilor celor 2. Așa cum ar fi, spre exemplu, printre multe altele, și terenul de 10,5 hectare din preajma Gării de Nord, pe care astăzi se mai construiește un viitor ghetou în Chișinău.

Mă simt obligat să vorbesc și despre judecătorii de la Curtea de Apel care au emis această decizie atât de mult întârziată. Raportor în completul de judecată a fost Ion Bulhac, iar ceilalți doi magistrați – Silvia Gîrbu și Marcel Jugănari.

Dincolo de toate, merită felicitați și apreciați că au rezistat tututor presiunilor și tentațiilor cu care Șor i-a asaltat, emițând o decizie corectă.

Atunci când în justiția de aici, chiar și cu o întârziere atât de mare, se iau astfel de decizii, ele trebuiesc salutate și apreciate. Pentru că pot servi drept punct de reper și pornire a unor procese care să ducă într-un final la o funcționare normală a acestui sistem.

Felicitați trebuiesc și procurorii care au lucrat la acest caz. Și încurajați și ei să-și ducă treaba până la capăt.

Pentru că, nici pe departe, lucrurile nu trebuie să se oprească aici. Să nu uităm că Șor nu a fost totuși chiar figura centrală în această schemă. Pusă la cale de fapt de Plahotniuc și aghiotanții săi, de la Iaralov până la Candu și Andronachi.

Să nu uităm de Iurie Leancă, cel ce a dat undă verde devalizării Băncii Naționale, și nici de guvernatorul de atunci, Dorin Drăguțanu - care nu lua nicio decizie fără a se consulta mai întâi la o cafea cu Andrian Candu, de preferat în restaurantul hotelului Nobil.

Lista criminalilor este mult mai lungă. Acestea fiind doar unele dintre figurile cheie în comiterea acestei scheme, una dintre multele care în perioada dictaturii lui Plahotniuc au dus la jefuirea țării.

Cel mai important este însă ca noi, cetățenii, să înțelegem că, în primul rând datorită nouă, a alegerilor pe care le-am făcut, unele procese încep, chiar dacă extrem de dificil, să se miște. Suntem obligați și noi să ducem lucrurile până la capăt. Să punem presiune sau să intervenim atunci când e cazul. Să ne asigurăm că procese de transformare a Moldovei într-o țară liberă sunt unele ireversibile. Să nu mai admitem niciodată întoarcerea la guvernarea a unor criminali precum Plahotniuc, Șor și restul celora din gașca lor criminală.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!