În prima jumătate a anului, Compania Națională de Asigurări în Medicină a acoperit servicii medicale de 7,4 miliarde de lei
Social 9 august 2024, 20:10 | 520

În prima jumătate a anului 2024, Compania Națională de Asigurări în Medicină a acoperit servicii medicale în valoare de 7,4 miliarde de lei. Cea mai mare parte din acest buget, șapte miliarde de lei, a fost alocată din fondul de bază pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice curente. Datele au fost anunțate de către directorul general al Companiei naționale de asigurări în medicină, Ion Dodon.

În perioada ianuarie - iulie curent au fost efectuate 5 mii 100 de operații cardiovasculare, cu 670 mai multe decât în primele șase luni ale anului trecut. Printre alte intervenții importante se numără cele de cataractă – peste 5 mii 900, cele de protezare a aparatului locomotor – mai mult de 3000. De asemenea, pentru serviciile prestate de echipele medicilor de familie, CNAM a alocat peste 1,5 miliarde de lei, fiind înregistrate peste 5,7 milioane de vizite la medicul de familie. În aceeași perioadă, mai mult de 600 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

ION DODON, director general al CNAM: "În acest scop, CNAM a transferat în jur de 558 de milioane de lei, în creștere cu circa 111 milioane față de perioada similară a anului trecut. Cel mai des au fost prescrise preparatele pentru tratamentul maladiilor aparatului circulator și al bolilor endocrine."

Potrivit lui Ion Dodon, în această perioadă s-a atestat și o tendință de creștere a numărului de beneficiari de servicii medicale de înaltă performanță: tomografie computerizată, ecocardiografie, rezonanță magnetică nucleară și altele. Din fondurile de asigurare medicală obligatorie au fost transferate peste 146 de milioane de lei pentru circa 300 de mii de investigații de înaltă performanță oferite persoanelor asigurate.

În a doua parte a anului 2024 urmează a fi prestate suplimentar încă 6000 de servicii de înaltă performanță, precum tomografie computerizată, coronografie, rezonanță magnetică nucleară, servicii medicale prestate în cadrul programului „Pacient oncologic”. Pentru 2024, CNAM a încheiat contracte cu peste 430 de prestatori de servicii medicale în valoare de peste 14 miliarde de lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie