Image-Description
În septembrie vom asista la o ușoară depreciere a leului; Ce se va întâmpla în apropierea alegerilor // PROGNOZE
Economic 29 august 2018, 18:06 | 2587

De doi ani și șapte luni, leul moldovenesc continuă să se aprecieze față de euro și dolar. Începând cu ianuarie 2016 s-a apreciat cu 23% față de dolar și cu 15% comparativ cu euro. Vom asista la o ușoară depreciere a monedei naționale, dar în alegeri vom intra cu un leul stabil, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

„În prezent, asistăm la aprecierea leului, care a durat și în luna august. Însă în penultima săptămână a lunii, moneda națională s-a depreciat cu 1,4% - cel mai mult în acest an față de coșul valutar (euro - dolar). În primele trei săptămâni, leul s-a întărit, iar în ultima săptămână s-a depreciat și a ajuns la nivelul de la începutul lunii. Acest lucru confirmă una din ipoteze că începe procesul, în preajma campaniei electorale, când se acutizează cererea față de valută din partea agenților economici. Acest lucru diminuează din presiune. În prezent oferta de valută este mai mare față de cerere”, susține Ioniță.

Potrivit expertului, în 2018a început să crească oferta cu peste 700 de milioane de dolari, surplus de ofertă de valută față de cerere, care a dus la aprecierea valutei naționale. În luna martie, piața a atins maximul - diferența dintre cerere și ofertă a fost de 370 de milioane de milioane de dolari.

„În prezent, oferta de valută din partea cetățenilor continuă să crească, dar destul de lent. Dacă nu se va întâmpla nimic, oferta netă din anul 2018 va fi de 2,1 miliarde de dolari. Pe fundalul unei oferte stabile asistăm la un fenomen interesant – creșterea accelerată a cererii de valută din partea agenților economici”, a mai spus Ioniță.

De regulă, în luna august oferta de valută din partea populației este cu 40% mai mare față de restul lunilor. Această ofertă excesivă de valută a dus la aprecierea leului în primele trei săptămâni ale lunii, iar în săptămâna a patra cel mai probabil am asistat la creșterea puternică a cererii de valută, ceaa ce a condus la o depreciere a leului.

Totodată, economistul Veaceslav Ioniță susține că în octombrie va putea fi observat și efectul amnistiei fiscale, care va genera valută în țară. Vom asista la două procese. O parte din agenții economici, ca urmare a ciclului electoral, preferă să procure valută din varii motive, iar alții fiind ademeniți de amnistia fiscală vor aduce valută în țară. Este greu de estimat care va fi fluxul de pe ambele părți.

În concluzie, Ioniță e de părere că cel mai probabil în septembrie vom asista la o ușoară depreciere a leului moldovenesc, iar BNM va avea o ușoară intervenție pe piață. După acesta, dacă cererea de valută va continua să crească, iar fluxurile de valută așteptate nu vor intra în țară BNM ar putea interveni pentru a intra în electorală cu un leul stabil.

Opinia ta contează. Comentează!