ENEMO, despre alegeri
Politic 6 noiembrie 2023, 19:52 | 739

Tentativele de a influența voința alegătorilor prin cumpărarea voturilor ar trebui să fie abordate eficient și hotărât de către autoritățile competente. Este una dintre concluziile Misiunii Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor, care se conțin într-un raport privind monitorizarea campaniei electorale și scrutinul din 5 noiembrie. În context, experții ENEMO afirmă că Republica Moldova suportă atacuri informaționale și amenințări de securitate, într-un război hibrid mai larg.

DRITAN TAULLA, șeful Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO: "În timp ce electoratul a avut un spectru larg de alegeri, sunt de-a dreptul îngrijorătoare suspiciunile aferente tentativelor coordonate şi larg răspândite de a influența voința alegătorilor prin cumpărarea voturilor și alte practici, care sunt în contradicție cu fundamentele unei societăți democratice. Pe termen lung, astfel de practici prejudiciază iremediabil integritatea electorală, erodând astfel democrația."

Experții ENEMO afirmă că în pofida numărului semnificativ de sesizări, Comisia Electorală Centrală a gestionat procesul în timp util și eficient, fiind respectat calendarul electoral.

NINO RIZHAMADZE, analista electorală și judiciară a MIOA a ENEMO: "ENEMO salută adoptarea noului Cod electoral, care a fost îmbunătățit semnificativ. Adoptarea legii a fost precedată de o reforma electorală transparentă, incluzivă și cuprinzătoare, în conformitate cu recomandarea sistemică de bază a ENEMO."

În același timp, decizia de anulare a unor candidați a marcat campania electorală pentru alegerile din 5 noiembrie.

ALES JAKUBEC, analistul politic al MIOA: "Terenul de joc a fost denaturat de promisiunile aferente în calitate de oficiali să acorde asistență deținătorului cardului stimulentelor financiare, care au fost larg răspândite şi utilizate ca instrumente de campanie. Numeroase acuzații de cumpărare a voturilor pe scară largă, presiune asupra angajaților, utilizarea necorespunzătoare a resurselor administrative sau utilizarea realizărilor municipalităților în campanie, în principal de către cei în aflați în funcții, au marcat campania electorală."

Republica Moldova a fost martorul unei creşteri a atacurilor informaționale și a amenințărilor de securitate, în special în timpul procesului electoral, afirmă experții internaționali.

MAJA MILIKIC, analista media a MIAO: "Polarizarea dintre facțiunile pro-ruse şi pro-occidentale, însoțită de controlul oligarhic, împiedică capacitatea mass-media de a acționa ca o voce independentă şi critică. Piața publicităţii, prea mică pentru numeroasele canale de televiziune, se confruntă cu dificultăți financiare."

Misiunea de Observare a Alegerilor a ENEMO va emite încă o declarație a constatărilor şi a concluziilor preliminare după cel de-al doilea tur de scrutin. Misiunea este susținută financiar de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada Regatului Țărilor de Jos şi Fundația Soros Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!