Vor fi mai multe proiecte culturale
Își doresc să amenajeze locuri pitorești, să organizeze activități interactive și evenimente culturale. Vorbim despre mai mulți aleși locali, reprezentanți ai societății civile și membri ai asociațiilor obștești, care au devenit beneficiari ai concursului „Proiecte culturale 2024”. Autorii celor 84 de proiecte învingătoare s-au întâlnit astăzi cu responsabilii din Guvern.
RUSLAN GROZA, primarul satului Rogojeni, raionul Șoldănești: "Intenționăm în cadrul proiectului să organizăm o școală de vară și să reconstruim o locuință de tip semi-bordei, să amenajăm curtea acestei gospodării țărănești. Intenționăm ca acest proiect să contribuie la dezvoltarea turismului rural și prin aceasta să devenim mai atractivi pentru turiștii care vor veni să ne viziteze localitatea."
Eudochia Viziru este din Ungheni. Femeia spune că își dorește să realizeze un studiu privind gastronomia tradițională din regiune, iar prestatorii de servicii să fie încurajați să folosească rețetele tradiționale vechi.
EUDOCHIA VIZIRU, președintele Agenției pentru Dezvoltare Regională, Ungheni: "Vom încheia cu un festival al gastronomiei tradiționale. Vom avea un site, pentru că este vorba de promovarea digitală, pentru ca aceste rețete, aceste tradiții să fie promovate nu doar în Ungheni, dar să fie la nivel global."
Iar Eugenia Bejan spune că planifică să organizeze și în acest an la Chișinău salonul internațional de carte pentru copii și tineret, care este deja la a XXVI-a ediție.
EUGENIA BEJAN, șefa Secției naționale, IBBY: "Este un eveniment care presupune și târg de carte, dar și un salon de carte cu prezentări, lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, sesiuni de autografe, întruniri literare."
Potrivit ministrului Culturii, proiectele depuse au fost procesate de o comisie formată din 11 membri, iar cele învingătoare sunt 84 la număr.
SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Anul acesta avem un număr record de proiecte. Au fost depuse peste 150 de proiecte, ceea ce practic e triplarea numărului obișnuit. Acest lucru se explică prin acțiunile ministerului culturii, prin politicile pe care le-a promovat. În primul rând mă refer la înființarea Fondului Național de Dezvoltare a Culturii."
Perioada de depunere a dosarelor a început pe 30 ianuarie și a durat până pe 30 martie. Cei interesați au avut posibilitatea să depună proiectele pentru două categorii: anuale și multianuale. Pentru proiectele anuale, beneficiarii ar urma să primească sume de până la 300 de mii de lei pentru implementare, iar pentru cele multianuale, care includ perioada 2024 - 2026 - până la 900 de mii de lei. În total, Ministerul Culturii a alocat pentru realizarea proiectelor selectate aproape 20 de milioane de lei. Proiectele au fost incluse în mai multe categorii - arte vizuale, muzică, educație prin cultură, patrimoniu cultural și rezidențe de creație.