Reforme anevoioase pentru integrare
Politic 28 iunie 2024, 16:04 | 499

Crearea cadrului legislativ, care să nu permită spălarea banilor murdari, este una dintre reformele vitale, pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le facă în procesul de aderare la Uniunea Europeană. „Până la sfârșitul anului 2024, legislativul trebuie să modifice peste 30 de legi în acest sens”, a declarat aseară la postul nostru de televiziune președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

LILIAN CARP, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică: "Dacă noi nu vom închide ușile pentru banii murdari, care pot ajunge în economia țării și apoi ei se înălbesc și ajung în economia statelor europene, va reprezenta un risc pentru securitatea statelor Uniunii Europene, de aceea trebuie să creăm instituții care să poată opri spălarea banilor din activități criminale."

Potrivit deputatului PAS, acest lucru este foarte important în contextul în care Republicii Moldova i se vor oferi anumite oportunități.

LILIAN CARP, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică: "Odată cu procesul de aderare noi vom avea acces la fonduri de pre-aderare, inclusiv pentru infrastructură. Nu sunt bani puțini, de aceea pot apărea companii fictive cu bani murdari, care să încerce să-și legalizeze banii."

În altă ordine de idei, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a accentuat că datorită Acordului de asociere, Republica Moldova deja se integrează în piața europeană. Potrivit lui, blocul comunitar propune o foaie de parcurs foarte clară, pe baza legislației europene, care odată implementată, va crea condiții pentru o dezvoltare economică durabilă.

IULIAN GROZA, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene: "Deja se discută la nivelul Uniunii Europene ca Moldova și Ucraina să devină parte a pieței unice europene înainte de a deveni membri ai UE. Asta înseamnă libertăți de circulație nu doar pentru cetățeni, dar și pentru bunuri, servicii. Vom avea o circulație mai mare a capitalului și asta înseamnă multe oportunități pentru dezvoltare și pentru atragerea fondurilor de care avem nevoie pentru ca să creștem țara."

La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu a declarat că termenul propus pentru aderarea Republicii Moldova, până în 2030, este unul ambițios.

ANATOLIE ȚĂRANU, analist politic: "Trebuie să recunoaștem că ne așteaptă o muncă enormă, iar atunci când s-a fixat acest termen de 2030, s-au luat niște responsabilități și angajamente politice. Atunci când noi spunem: „Ura! Am început negocierile!”, noi ar trebui să înțelegem că se începe o perioadă extrem de responsabilă și aici trebuie să dăm dovadă de un profesionalism deosebit în negocierile cu Bruxelles-ul, pentru că trecem de la simbolism, la niște chestii aplicative foarte precise."

Amintim că marți, 25 iunie, la Luxemburg, au fost lansate oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Negocierile vor începe cu primul cluster, care reprezintă capitolul 23 - ”Sistemul judiciar și drepturile fundamentale”.

Opinia ta contează. Comentează!