Pasiunea pentru oierit, devenită afacere
Social 7 februarie 2024, 20:09 | 11116

Pasiunea pentru oierit i-a determinat să-și deschidă o mică afacere. Este povestea familiei Bârtea din satul Floriceni, raionul Soroca, care de mai bine de 18 ani, deține o stână cu peste 400 de oi și capre. Cristina Bârtea, mamă a șase copii, spune că totul a început după ce ea și soțul ei au primit de la părinți zece oi, drept cadou la nuntă. Recent, familia a obținut o finanțare nerambursabilă de peste 80 de mii de lei, iar cu acești bani a reușit să procure utilajele necesare și să-și dezvolte afacerea.

CRISTINA BÂRTEA, antreprenor: "Soțul câștigase de la tatăl său puține capete. Apoi, am început să procurăm, să mai procurăm. Deja cele cumpărate aveau mieluți. De la puține au crescut până la 400 pe care le avem astăzi. În acest sat, de mici copii toți țineau oi, vaci, capre. De mici, toți erau învățați cu această muncă. Soțul foarte mult le iubea și de la ele au pornit câte un pic, câte un pic."

Toată familia este implicată în creșterea și îngrijirea animalelor. Cristina Bârtea spune că îi învață pe cei șase copii ai săi tot ce trebui să știe despre această îndeletnicire. „Fiecare își cunoaște responsabilitățile”, afirmă femeia.

CRISTINA BÂRTEA, antreprenor: "Eu am o familie numeroasă de șase copii, care, la fel, sunt implicați în afacere. Fiecare știe locul lui, fiecare știe munca lui. Cu ei și lucrăm zi de zi."

Familia Bârtea a câștigat și un concurs de idei în afaceri, inițiat de Organizația Internațională a Muncii și Incubatorul de Afaceri din Soroca. Astfel, fermierii au primit o finanțare nerambursabilă în valoare de aproape 82 de mii de lei, bani pe care i-au investit în afacerea lor.

CRISTINA BÂRTEA, antreprenor: "Am procurat o presă de balotat, care ne ajută la îngrămădirea nutrețurilor pentru animale și ne este foarte ușor. Acest lucru este foarte scump dacă să-l facă alte persoane și noi toți banii pe care îi munceam se duceau pe pregătirea furajelor."

Femeia spune că își dorește să-și extindă afacerea și să-și dezvolte stâna cu utilaje moderne, pentru a ușura procesul de muncă.

CRISTINA BÂRTEA, antreprenor: "Peste câțiva ani am dori ca puțin să mai înmulțim din capete. Am dori alte ocoale, mai modernizate. Am vrea ca să tragem lumină și să dispunem de niște aparate de muls ca să ne ușurăm nouă munca."

Acum un an, femeia a participat la o instruire în domeniul antreprenoriatului. Noile cunoștințe au determinat-o să înregistreze o companie și să-și oficializeze activitatea.

Opinia ta contează. Comentează!