Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Moscova și oligarhii fugari au intrat pe ultima sută de metri în a-și desemna candidatul la funcția de președinte. Pretendenți de a fi unșii lui Putin în cadrul scrutinului din toamnă sunt destul de mulți. Și toți foarte activi în ultima perioadă.
Majoritatea lor s-au adunat săptămâna aceasta la un fel de masă rotundă, în cadrul căreia s-a discutat despre „consolidarea eforturilor” în vederea alegerilor prezidențiale din toamnă și identificarea unui candidat comun care să câștige alegerile în prezidențiale.
Potrivit surselor mele, spectrul celor prezenți la adunare, convocată de Natalia Morari, a fost destul de larg. De la declarați unioniști și până la cei care se prezintă și astăzi drept mari iubitori de Putin. Printre ei, Chicu, Dodon, Filat, Vlah. A fost invitat și Ivan Ceban, care și-a trimis însă un reprezentat, pe deputatul Vartanian. Au mai fost și alții, mai mărunți, dar și ei oameni cu mare atașament față sau de Moscova, de Plahotniuc sau de ceilalți oligarhi fugari. Ori de toți și toate la un loc.
Cel puțin doi dintre cei invitați, Renato Usatîi și Andrei Năstase, au refuzat să participe. Din ce cunosc eu, în urma adunării, cu un candidat unic nu s-a ieșit. Cert e că toți au spus că e nevoie de consolidare împotriva Maiei Sandu și că ei sunt de acord să susțină un candidat comun.
Iar acela nu ar trebui să fie Igor Dodon. Cel puțin așa susțin sursele mele că I s-ar fi transmis liderului socialist în cadrul discuțiilor. Dodon ar urma să meargă la Moscova în următoarele zile, unde să fie pus în fața faptului împlinit.
Moscova, de altfel, e destul de disperată în acest moment, pentru că niciunul dintre cei prezenți la adunare nu stă extraordinar în sondaje. Iar cel care este cel mai bine poziționat, Dodon, oricum nu ar avea șanse într-un eventual tur 2 împotriva unui candidat proeuropean. Deciziile în acest sens urmează a fi luate până la finalul lunii mai.
La Moscova s-a stabilit totuși ceva cu certitudine. Și anume că referendumul proeuropean, ce se va desfășura în aceeași zi cu prezidențialele, nu trebuie să treacă sub nicio formă. Iar toate tunurile vor fi îndreptate împotriva plebiscitului. Mai urmează să se stabilească strategia pentru acest referendum. Adică dacă alegătorii vor fi îndemnați să voteze pentru sau să boicoteze plebiscitul.
O altă certitudine la Moscova e că rușii, pe lângă candidatul oficial, pe care și-l vor asuma deschis, trebuie să aibă cât mai mulți candidați declarați de dreapta, așa-ziși proeuropeni sau chiar unioniști, dar care să vorbească în campanie doar despre nereușitele Maiei Sandu și să atace desfășurarea referendumului, pe care să-l prezinte drept un moft al actualei președinte sau o încercare de a-și capitaliza voturile proeuropenilor.
Este interesant că adunarea în cauză avea loc exact în aceeași zi când societatea era scandalizată de scrisoarea Veronicăi Drăgălin, în care aceasta acuza grave probleme de integritate ale Tatianei Răducanu, membră a comisiilor de evaluare a procurorilor și judecătorilor. Scrisoare care le-a picat perfect iubitorilor de Moscova sau oligarhilor.
Și e păcat că actuala guvernare a gafat încă o dată și la acest capitol. Lăsând loc de încă un scandal care umbrește și mai mult atât de necesara reformă a justiției. Iar odată cu asta și vitalul nostru parcurs european.
Așadar, mai avem jumătate de an până la alegerile prezidențiale și referendum. O perioadă în care războiul hibrid împotriva Republicii Moldova, a noastră, a cetățenilor acestei țări, se va intensifica la cote nemaiîntâlnite. Ce vă îndemn eu, pe toți, în acest context, e să vă informați cât mai bine, să fiți lucizi și consolidați.
Pentru că libertatea, prosperitatea, independența și viitorul acestui stat, al nostru, al cetățenilor de fapt, sunt mai importante decât orice interese politice, scandaluri sau dispute. E despre noi, despre țara în care vom trăi și despre viitorul nostru.