Meșterul popular Liliana Starciuc demonstrează că o ie poate rămâne autentică chiar dacă e brodată cap-coadă de o mașinărie
Cultură 30 august 2022, 20:02 | 1390

O ie poate rămâne autentică și chiar dacă e brodată cap-coadă de o mașinărie. La atelierul din Ungheni al Lilianei Starciuc, de exemplu, hainele tradiționale sunt făcute fără implicarea meșterilor. Și asta se datorează unui grant european, de 25 de mii de euro. Cu acești bani, Liliana Starciuc a procurat utilaj de ultimă generație și reușește să brodeze ii în doar câteva zile.

Liliana Starciuc gestiona afaceri în domeniul construcțiilor, până să descopere frumusețea meșteșugului tradițional. În 2012 a început să brodeze icoane. Apoi, din dorința de a-și face o ie cu mâinile proprii, a urmat mai multe cursuri și instruiri.

LILIANA STARCIUC, meșter popular: "Bunica mea, pe timpuri, țesea și broda. Mama la fel. Când eram copii, și noi puțin, dar să-mi fac o ie, să o am, nu am avut."

Tot mai des și mai des, oamenii o vedeau îmbrăcată în haine tradiționale făcute tot de ea și se întrebau dacă le pot cumpăra. În 2018, Liliana Starciuc și-a deschis un atelier la Ungheni.

LILIANA STARCIUC, meșter popular: "Mă vedeau îmbrăcată în rochițele brodate cu mărgele și spuneau că vor și ei. Oare să mă pornesc eu pe calea de a face un atelier? De ce nu? Să creăm totodată și locuri de muncă. Cunoscând persoane care sunt în căutarea locului de muncă în domeniul croitoriei, am decis să încerc."

Cu bani europeni, Liliana Starciuc a pus bazele unei afaceri în domeniul meșteșugurilor populare. A reușit să procure patru mașini de brodat. Încă două mașini complet automatizate, de ultimă generație, le așteaptă în timpul apropiat.

LILIANA STARCIUC, meșter popular: "Mult mai rapid desenezi. Acolo se încarcă imaginea, se prelucrează prin Photoshop. Ceea ce făceam eu până acum, desenam fiecare cruciuliță de sine-stătător."

Mașinile lucrează practic fără implicarea meșterilor. De exemplu, acest costum a fost cusut în trei zile. Dacă îl făcea manual, femeia ar fi trebuit să stea șase luni cu acul în mână.

LILIANA STARCIUC, meșter popular: "Am respectat toate canoanele: este altița, încrețul, sunt râurile, la mâneci tot e făcut. Fusta e țesută."

Creațiile Lilianei Starciuc sunt căutate în Franța, Germania, Canada sau Italia. Meșterița crede că fiecare român trebuie să aibă cel puțin o ie, chiar și brodată la mașină.

LILIANA STARCIUC, meșter popular: "O ie... Știți, asta nu e o simplă haină care ne îmbracă trupul. Este ceva care ne îmbracă și sufletul. Mă iau fiorii când spun asta pentru că atât de mult aș vrea ca lumea să înțeleagă ce înseamnă ia."

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din Ungheni și Cahul, și împrejurimi. Bugetul proiectului este de aproape 26 de milioane de dolari, bani oferiți de Uniunea Europeană. Până acum, 57 de companii, start-upuri și inițiative de antreprenoriat social au beneficiat de granturi de până la 1,5 milioane de euro, pentru a-și extinde afacerea, a crea locuri de muncă și a crește atractivitatea regiunilor pentru investiții.

Opinia ta contează. Comentează!