Zelenski: China subminează summit-ul
Externe 3 iunie 2024, 20:38 | 147

Volodimir Zelenski a acuzat duminică Beijingul că încearcă să submineze conferinţa de pace planificată pentru această lună în Elveţia, relatează dpa. „China lucrează astăzi pentru a împiedica țările să vină la summit-ul pentru pace”, a declarat Zelenski presei în marja unui forum de securitate din Singapore.

Într-un discurs susţinut în cadrul Dialogului Shangri-La din Singapore, Zelenski a acuzat China că împiedică unele țări să participe la summitul de pace, care va avea loc pe 15 și 16 iunie în Eleveția, pentru că Rusia nu este invitată. „Cu regret, China lucrează astăzi pentru a împiedica țările să vină la summit”, a declarat Zelenski presei. China a transmis că președintele ei, Xi Jinping, nu va participa la acest summit, iar președintele american, Joe Biden, nu s-a angajat încă.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Da! Suntem dezamăgiți de faptul că unii lideri mondiali nu și-au confirmat încă participarea la Summitul pentru Pace. Din păcate, se încearcă compromiterea summitului."

Peste o sută de țări și organizații s-au angajat să participe la acest Summit programat în iunie în Elveția, a spus Zelenski, îndemnând țările din regiunea Asia-Pacific să i se alăture. China a declarat vineri că ar fi „dificil” să participe la acest summit, dacă Rusia nu este invitată, o declarație aprobată de Moscova. „Există o discrepanță clară între aranjamentele făcute pentru conferință, pe de o parte, și cererile Chinei, și așteptările generale ale comunității internaționale, pe de altă parte, ceea ce face dificilă participarea Chinei”, a spus vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Conferinţa de pace din Elveția va discuta despre schimbul de prizonieri, securitate alimentară şi nucleară, cu scopul de a prezenta o propunere Moscovei. Un alt scop este să se obţină întoarcerea copiilor ucraineni răpiţi de Rusia, a precizat anterior Volodimir Zelenski. Acesta a acuzat Rusia că a răpit 20.000 de copii. Liderul ucrainean s-a întâlnit duminică cu ministrul american al apărării, Lloyd Austin, întâlnire pe care a descris-o drept „foarte bună”.

Zelenski a salutat vineri „un pas înainte”, ca urmare a aprobării date de Statele Unite utilizării de către Kiev a armelor furnizate de americani pentru a lovi, în anumite condiții, ținte pe teritoriul rusesc.

Ucraina se luptă să țină sub control o ofensivă terestră rusă în regiunea Harkov, unde Moscova a făcut recent cele mai mari progrese teritoriale din ultimele 18 luni.

Opinia ta contează. Comentează!