Rada de la Kiev l-a demis astăzi pe Dmitro Kuleba, în lipsa acestuia, din funcția de ministru de Externe al Ucrainei
Externe 5 septembrie 2024, 15:46 | 162

Rada de la Kiev l-a demis astăzi pe Dmitro Kuleba, în lipsa acestuia, din funcția de ministru de Externe al Ucrainei. „Pentru” au votat 240 de parlamentari. Surse intervievate de AFP în cercurile politice au declarat că Dmitro Kuleba nu a plecat de bunăvoie, demisia sa fiind impusă de preşedinţie, care ar urma să-şi consolideze astfel controlul asupra acestui minister cheie.

Rezultatul votului a fost anunţat de deputatul ucrainean Iaroslav Jelezniak pe contul său Telegram.

Aşa cum a anunţat marţi seara şeful grupului parlamentar majoritar, David Arahamia, candidatul pe care îl va propune grupul parlamentar al partidului lui Volodimir Zelenski pentru a-l înlocui pe Kuleba este actualul ministru adjunct de externe şi fost consilier al şefului statului, Andrii Sîbiga. De altfel, după cum o arată joi un document aflat în baza de date a Radei Supreme, Zelenski a propus deja parlamentului ca Sîbiga să fie numit ministru de externe, transmite Reuters.

Parlamentul ucrainean a aprobat încă de miercuri demisia altor trei miniştri care îşi părăsesc funcţia în această reformă guvernamentală şi intenţionează să aprobe restul demisiilor în cursul zilei de joi. Peste zece membri ai guvernului îşi vor părăsi poziţiile în această remaniere care, potrivit lui Zelenski, încearcă să imprime o „energie nouă” acţiunii guvernamentale.

Odată votate toate demisiile, Rada Supremă va analiza propunerile de noi miniştri anunţate miercuri de partidul lui Zelenski, care are o majoritate absolută în parlament.

Mai puţin cunoscut şi mai puţin mediatizat decât ministrul în funcţie, Sîbiga, în vârstă de 49 de ani, este considerat o figură importantă în diplomaţia ucraineană. El a ocupat îndeosebi postul de ambasador în Turcia din 2016 până în 2021.

Potrivit unor relatări, lui Kuleba i s-ar putea oferi un post important în care să fie responsabil de integrarea Ucrainei în NATO, obiectivul major al Kievului.

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a sunat miercuri pe Kuleba pentru a-şi exprima „marea sa apreciere şi prietenie”. Kuleba, care era încă ministrul de externe al Ucrainei, a purtat ieri cu Blinken ultima sa conversaţie înainte ca parlamentul ucrainean să-i aprobe demisia. „Sunt recunoscător pentru anii de colaborare, care au dus la o prietenie foarte strânsă", a scris Kuleba, mulţumindu-i lui Blinken pentru că l-a sunat înainte de finalizarea chestiunii privind demisia sa.

De asemenea, Kuleba şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Blinken pentru sprijinul acordat Ucrainei încă de la începutul invaziei militare ruse.

Într-un mesaj publicat anterior de Blinken, secretarul de stat american a evidenţiat "leadership-ul neobosit" demonstrat de Kuleba în fruntea politicii externe ucrainene.

Volodimir Zelenski a declarat miercuri că guvernul său are nevoie de ”nouă energie”, după doi ani şi jumătate de război cu Rusia.

Opinia ta contează. Comentează!