Blocul numărul 2 al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie urmează a fi renovat din temelii
Social 13 august 2024, 20:15 | 219

După mai bine de 30 de ani în care nu a beneficiat de reparații temeinice, blocul numărul 2 al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie urmează a fi reabilitat din temelii și modernizat termic. Acum este în proces de elaborare documentația tehnică de executare a lucrărilor de reabilitare energetică a clădirii. Renovarea instituției este posibilă datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

VLADIMIR DOLGHI, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie: "Pierderile de energie în această clădire sunt foarte mari. Bătăi de cap ne dă atât ventilarea internă, pentru că este un risc sporit pentru pacienții cu imunodeficiență și este risc sporit de infecție intraspitalicească. Asta a arătat pandemia de Covid."

Potrivit directorului Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, clădirea respectivă a fost proiectată după standardele Uniunii Sovietice.

VLADIMIR DOLGHI, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie: "Această clădire este destul de veche, are mai mult de 30 de ani, este proiectată în timpul Uniunii Sovietice. Această clădire nu a fost niciodată capital în reparații. Ferestrele sunt vechi, ușile sunt vechi. clădirea necesită o reparație capitală."

Medicii spun că unul dintre avantajele proiectului este că pe lângă impactul economic și energetic, măsurile aplicate vor îmbunătăți condițiile pentru pacienți, dar și pentru angajații Institutului.

GALINA CORCEA, șefa Secției de neurologie vasculară și extrapiramidală: "Avantajul proiectului dat constă nu doar în reducerea consumului de energie prin lucrări de renovare, modernizarea exteriorului, schimbarea acoperișurilor, geamurilor, ușilor, izolarea termică a pereților, dar și prin lucrări de modernizare care urmează a fi făcute în interiorul secțiilor."

În context, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii, Ruslan Surugiu, a subliniat că astfel de lucrări sunt necesare în multe instituții publice din Republica Moldova.

RUSLAN SURUGIU, director UCIPE: "Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică, rezultatele vor fi reducerea consumului de energie termică cu circa 50%, a energiei electrice cu circa 20% cât și integrarea a alor surse de energie electrică, folosind surse regenerabile."

Lucrările se vor desfășura în cadrul Proiectului de Eficiență Energetică în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În total, zece instituții medicale vor beneficia de reabilitarea clădirilor. Valoarea investițiilor proiectului se ridică la circa 76 de milioane de euro.

Opinia ta contează. Comentează!