NATO respectă neutralitatea
Politic 26 iulie 2024, 21:07 | 1099

Colaborarea Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică nu atentează la statutul de neutralitate consfințit în Constituție. NATO respectă integritatea și suveranitatea tuturor statelor partenere. Asigurările sunt date de mai mulți experți în securitate din România și din Republica Moldova. Fostul membru al echipei de negociere pentru aderarea României la NATO, Claudiu Degeratu, ne-a explicat cum funcționează Alianța în interior și care sunt prioritățile organizației internaționale.

CLAUDIU DEGERATU, cercetător la Academia Română: "Alianța își dezvoltă relația cu țările neutre pe baza acestor principii: respectăm libertatea, respectăm democrația, avem valori care se axează mai mult pe importanța statului de drept. Alianța nu forțează în niciun caz vreodată state neutre sau altfel de state care sunt într-o anumită direcție."

Expertul pe probleme de securitate a explicat că o țară neutră are responsabilitatea de a investi mai mulți bani și resurse în sectorul de apărare, decât o țară care face parte dintr-un bloc militar. „Una este să te aperi colectiv și alta este să te aperi singur și să depinzi doar de capacitatea economică a țării”, a subliniat Claudiu Degeratu.

CLAUDIU DEGERATU, cercetător la Academia Romana: "Când ești țară neutră, din punct de vedere politic, diplomatic, sigur ai recunoașterea vecinilor că ești țară neutră, dar nu ai susținere militară. În general țările neutre au programe de cooperare, au relații bilaterale militare de cooperare, dar nu au alianțe, nu au aceste mecanisme de susținere, de sprijin militar din partea altor state."

Republica Moldova se bucură de o colaborare cu NATO fiind stat partener, ceea ce este total diferit de calitatea de stat membru. Despre beneficiile parteneriatului cu NATO s-a comunicat foarte puțin, afirmă directorul Platformei Pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Elena Mârzac.

ELENA MÂRZAC, director Platforma Pentru Inițiative de Securitate și Apărare: "Nu a existat vreo campanie la nivel național în care să se prezinte aceste avantaje. Chiar dacă se colabora cu NATO, cumva se evita componenta de comunicare și de promovare din motive politice, fie să nu piardă electoratul, cunoscând că populația nu susține această colaborare."

NATO nu încearcă să convingă Republica Moldova să renunțe la neutralitate. Tot ce fac aliații este să ajute țara noastră să-și dezvolte capacitățile de apărare, spune Elena Mârzac.

ELENA MÂRZAC, director Platforma Pentru Inițiative de Securitate și Apărare: "Dacă analizăm briefing-urile și colaborarea pe parcursul a 30 de ani, vedem că întotdeauna s-a respectat și oficial s-a prezentat ideea că NATO și membrii săi respectă statutul de neutralitate, integritate și suveranitate a statului. Pe parcursul acestor ani ne-a ajutat să ne dezvoltăm sectorul de securitate și apărare."

Republica Moldova marchează anul acesta 30 de ani de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace. Acest parteneriat oferă țării noastre posibilitatea de a-și consolida securitatea națională și capacitățile de apărare. De asemenea, datorită acestei colaborări, țara noastră beneficiază de expertiza și experiența țărilor membre și partenere NATO în domeniul securității și apărării, reformarea forțelor armate, asistență în pregătirea cadrelor, instruirea lingvistică a ofițerilor Armatei Naționale. Parteneriatul asigură accesul la informații, statistică, surse de ajutor politic, tehnic și financiar.

Opinia ta contează. Comentează!