Tinerii din Anenii Noi au găsit o modalitate mai puțin obișnuită pentru a lupta cu stereotipurile - „un muzeu viu”
Cultură 14 noiembrie 2023, 19:04 | 1295

Mai mulți tineri au găsit o modalitate mai puțin obișnuită pentru a lupta cu stereotipurile - un muzeu... viu. Vorbim despre membrii centrului de tineret din Anenii Noi, care au fost protagoniștii unor situații ce descriu realitatea. În cadrul acestui proiect și-au pus drept scop să transmită empatia față de oameni și să „demonteze” stereotipurile din societate. Cum arată „muzeul viu”, a văzut echipa noastră de filmare.

În muzeul improvizat în incinta centrului de tineret, sunt mai multe camere. În fiecare din ele, exponatele sunt vii și transmit un mesaj.

Într-o altă cameră se demontează un alt stereotip.

Tinerii sunt cei care au venit cu inițiativa unui astfel de proiect, spune directorul centrului de tineret din Anenii Noi.

EUGENIU BOCICO, directorul centrului de tineret din Anenii Noi: "De la început nu înțelegeam, nu știam cum ar trebui să arate acest muzeu viu, cu actori, care să prezinte stereotipurile din societate. Până la urmă, cred că ne-am descurcat."

NATALIA PLUGARU, reprezentant adjunct, UNFPA Moldova: "Pentru noi este important ca ei să simtă că sunt parte a comunității în care trăiesc, că au un cuvânt de spus și să-și promoveze creativitatea, vocea lor să fie auzită prin acțiunile pe care le fac."

ION DONEA, directorul Agenției Naționale pentru Tineret: "Tinerii, prin tipul acesta de activități, devin mai împuterniciți și comunitatea recunoaște potențialul lor la nivel de localitate."

Muzeul a fost creat în cadrul programului „YouCreate”, implementat de Fundația Terre des Hommes Moldova și susținut financiar de Fondul Comun pentru împuternicirea tinerilor și dezvoltarea Centrelor de tineret din Republica Moldova. Proiectul a mai beneficiat de sprijinul Ministerului Educației și Cercetării, Agenției Naționale pentru Tineret, Guvernului Elveției și Fondului ONU pentru Populație.

Opinia ta contează. Comentează!