Noțiunea de „femicid” – cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, care se soldează cu deces, va fi introdusă în legislație
Social 9 august 2024, 20:10 | 614

Noțiunea de „femicid” – cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor și fetelor, care se soldează cu deces, va fi introdusă în legislația Republicii Moldova, începând cu 15 august. Inițiativa legislativă a vicepreședintelui Parlamentului, Doina Gherman, a fost elaborată în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor. Conform datelor statistice, în 2022, în întreaga lume, peste 89 de mii de femei au fost omorâte din motive de gen. Câte cazuri au fost înregistrate în Republica Moldova, aflați duminică, de la ora 19:00, la emisiunea Patrula Jurnal TV.

Inițiativa de modificare a legii vine după apelul public din partea mai multor organizații ale societății civile, în contextul cazului Ana-Maria, de 19 ani, găsită moartă la Telenești, la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie în orașul Orhei.

Potrivit proiectului, femicidul este definit ca „un act de violență împotriva femeilor, inclusiv a fetelor, care presupune decesul victimei”.

DOINA GHERMAN, vicepreședintele Parlamentului: "S-a introdus sintagma, împotriva femeilor în tot textul legii. Deci nu exista până acuma în tot textul legii Republicii Moldova sintagma de violență împotriva femeilor, era doar violența în familie. Toate cazurile de violență împotriva femeilor vor fi examinate cu o deosebită celeritate pe principiul respectării drepturilor fundamentale și libertăților femeilor și principiul respectării demnității umane."

În proiectul de lege este prevăzut ca autoritățile abilitate cu funcții de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și violenței în familie sunt obligate să reacționeze prompt la orice sesizare și să informeze victimele despre drepturile lor.

DOINA GHERMAN, vicepreședintele Parlamentului: "Am capacitat și Agenția Națională de combatere a violenței împotriva femeilor, respectiv creăm acum un mecanism unic în sistemul informațional, care va deține informația unica la nivel informațional și va putea fi accesată de oricine va fi interesat pe criterii și pe anumite date."

De colectarea datelor statistice va fi responsabilă Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței.

VIORICA ȚÂMBALARI, directoarea Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie: "Noi ne-am propus să elaborăm un sistem de colectare a datelor care să fie interconectat cu celelalte sisteme. Aici mă refer la sistemul de colectare a datelor a Ministerului Justiției, a Procuraturii, a Ministerului Muncii și Protecției Sociale și a celorlalte sectoare."

Legea cu privire la femicid va intra în vigoare pe 15 august.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie