0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Statuia a fost inaugurată cu prilejul împlinirii a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României
Social 27 martie 2025, 20:14 | 666

Monumentul Reginei Maria a fost dezvelit astăzi în Scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, cu prilejul împlinirii a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României. Statuia cu o înălțime de peste șase metri o reprezintă pe Regina Maria a României din ziua încoronării de la Alba Iulia, purtând în mâna stângă Biblia creștină.

Chipul Reginei Maria a fost lucrat în bronz de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, în baza unui proiect realizat de arhitectul Mihail Andrieș. „S-a muncit doi ani pentru acest monument”, ne-a declarat sculptorul.

VEACESLAV JIGLIȚCHI, sculptor: "La început am lucrat la un alt proiect, unde monumentul Reginei Maria la Chișinău era mai mic. Avea 4,5 metri, dar așa s-a întâmplat și am decis să facem această statuie mai fină, mai feminină. Mă bucur de rezultat."

Pentru ca astăzi să vedem monumentul Reginei Maria la Chișinău s-a depus un efort enorm, spune inițiatorul proiectului.

IULIAN RUSANOVSCHI, inițiatorul proiectului: "Ce poate fi mai bun, decât atunci când toți frații sunt împreună. Unitatea națională, unitatea de gândire, unitatea de duh, spirit. Monumentul Reginei Maria de azi înainte va constitui un îndemn la unitatea națională și de lupta de demnitate și identitate națională."

Potrivit istoricilor, dintre figurile istoriei româneşti, Regina Maria pare să rămână cea mai cunoscută în afara ţării, prin exemplaritatea destinului ei, prin felul în care a întruchipat un adevărat mit feminin. „Regina Maria a crezut în România unită”, afirmă Irina Sanda Cajal-Marin, reprezentantul Guvernului de la București.

IRINA SANDA CAJAL-MARIN, secretar de stat, Ministerul Culturii, România: "A cucerit capitalele lumii Londra, Paris, New York, Washington prin farmecul, inteligența, prestanța și viziunea sa politică. Regina Maria a purtat cu mândrie și eleganță costumul popular românesc, ridicându-l la rang de mare artă."

Regina Maria, una dintre cele mai importante figuri istorice, a avut un rol determinant în promovarea idealului unității naționale, iar Marea Unire din 1918 este cel mai important eveniment pentru un basarabean, spun oamenii.

În acest an se împlinesc 107 ani de la Marea Unire. Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării de la Chișinău, întrunit în ședință solemnă, a votat Declarația de Unire. Documentul se încheia cu următoarele cuvinte: „Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururea și totdeauna!”. Pe 1 decembrie 1918, Marea Adunarea Naţională de la Alba Iulia proclama Unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș cu Regatul României. În aceeaşi zi, după doi ani de refugiu la Iaşi, regele Ferdinand şi regina Maria se întorceau în București, fiind aclamați de întreaga populație alături de care sărbătoresc împlinirea idealului național al întregirii României.

Opinia ta contează. Comentează!