Post Scriptum cu Alex Cozer: Războiul din Ucraina a schimbat lumea

Războiul din Ucraina, invazia criminală a lui Putin din țara vecină, a schimbat total lumea. Astăzi trăim într-o lume absolut diferită față de cea de miercurea trecută – ultima zi de pace din Europa. Guvernarea de la Chișinău este obligată să înțeleagă noile realități și să se adapteze la ele. Să se ridice la nivelul acestui moment și la așteptările cetățenilor noștri, ale Ucrainei, dar și ale comunității internaționale democratice și civilizate. Liderii politici ai Ucrainei se ridică la nivelul acestor zile excepționale. Au depășit cu mult orice așteptare. Președintele Volodimir Zelenskii este astăzi un erou la nivel mondial. Iar rezistența eroică a Ucrainei este stimulată de atitudinea liderului de la Kiev și de felul în care gestionează războiul. Zelenskii se află în mijlocul luptei, nu face nici măcar un pas în spate și nu cedează șantajului rușilor, care-i cer să capituleze și să facă din Ucraina un vasal al Kremlinului.

Ba din contra. În ziua în care Ucraina era bombardată din toate direcțiile, rachetele loveau cartierele locative, școlile, primăriile și chiar bisericile, Zelenskii susținea un discurs care provoca lacrimi și aplauze în picioare în Parlamentul European. Urmat de un vot cvasi-unanim prin care cererea de aderare la UE a Ucrainei era acceptată de eurodeputați.

Ieri, la Chișinău au sosit doi înalți oficiali de la Bruxelles: Josep Borrel - șeful politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, și Oliver Varhelyi, comisarul European pentru extindere. Așteptările noastre au fost ca în cadrul acestei vizite, măcar în semn de solidaritate cu Ucraina, dacă tot nu ne-am aliniat sancțiunilor împotriva Rusiei, să depunem și noi cerere de aderare la UE. În schimb, după insistențe repetate la conferința de presă de la Președinție, după ce jurnaliștii au trebuit să întrebe de 3 ori când va depune Moldova cerere de aderare la UE, am primit acest răspuns.

Moldova trebuie să depună cerere de aderare . Acum! Pentru că, în primul rând, asta ar însemna că ne solidarizăm cu Ucraina. Că depunem eforturi comune ca această parte a Europei să ajungă acolo unde-i este locul și acolo unde merită – în marea familie europeană. Pentru mine nu există absolut nicio explicație logică în reținerea de a depune această cerere de aderare. Mai ales că astăzi deja și Georgia a depus-o. Noi trebuie să înțelegem că dacă va cădea Ucraina sau chiar dacă Putin va ajunge să controleze sud-estul țării vecine, până la Odesa, următoarea pradă a ambițiilor sale psihotice vom fi noi. Să nu uităm că Moldova, spre deosebire de Ucraina, a fost ținta abjectei propaganda ruse în ultimele luni. Guvernarea să nu uite că țara noastră este plină de agenți diversioniști și idioți utili ai Rusiei. Nici nu știu dacă mai e cazul să amintesc de Transnistria, care ieri, în hărțile propagandistice de la Rossia 24, era deja prezentată drept o zonă de unde Ucraina este atacată. Calitatea de membru al Uniunii Europene ne poate oferi o protecție în plus. Sigur că asta nu se va întâmpla peste noapte, dar nu putem pierde timpul, iar obținerea statutului de țară candidat este un prim pas în acest sens. Maia Sandu și guvernarea PAS nu ar trebui să uite că în campaniile electorale pe care le-au câștigat, printre principalele lor promisiuni se număra integrarea europeană. Ar trebui să vadă și sondajele de opinie, acolo unde peste 60% din moldoveni susțin că vor să devină membri UE. După invazia criminală din Ucraina, sunt convins că procentul este mult mai mare. Țările Baltice Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și Slovenia, au cerut marți să i se acorde de urgență Ucrainei statutul de candidat la aderare. Sunt convins că după cererea depusă de Georgia numărul țărilor va crește. Iar când o va depune și Moldova, și mai multe state UE vor susține aspirațiile noastre europene, în primul rând România. Doamnă președintă Sandu, așteptăm anunțul! Acum!

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!