Pasiune transformată în afacere
Cinci oameni harnici și-au unit eforturile, pentru a transforma o idee într-un proiect de succes. Afacerea se întinde pe o suprafață de 100 de hectare cu meri și cireși, în raioanele Șoldănești și Telenești. Spiritul gospodăresc al celor cinci antreprenori, uniți într-un grup, a fost sprijinit de Banca Mondială, care a le-a dat un credit nerambursabil de 350 de mii de dolari.
Livezile sunt superintensive. Doar pe un hectar, din cele 100 pe care producătorii le au în comun, sunt plantați până la 7 mii de pomi de mere și peste o mie de cireși.
În livada din satul Ordășei, apa este pompată din râul Răut, depozitată într-un bazin, iar prin țevi picură la tulpina copacului.
Fructele sunt culese în containere, a câte 350 de kilograme, şi depozitate în cele 22 de camere frigorifice.
Merele pot fi păstrate până la 12 luni, având temperatura și umiditatea necesară.
Mai apoi, merele sunt spălate şi calibrate.
Ulterior, fiecare fruct este pus în alveole, ca să nu să se lovească în timpul transportării. Cea mai mare cantitate de mere este exportată, iar restul, 10 la sută, ajunge pe rafturile magazinelor.
Utilajele frigorifice şi cele pentru confecționarea lăzilor de carton, dar și liniile de sortare au fost achiziționate din cele 350 de mii de dolari pe care le-a dat Banca Mondială. În această lună, după ce au fost evaluate rezultatele proiectului Agricultura Competitivă în Moldova s-a decis prelungirea, cu încă doi ani, a acestuia, până în luna iunie 2021.
Pentru a beneficia de un împrumut nerambursabil din partea Băncii Mondiale, grupurile de producători trebuie să fie constituite din cel puțin cinci membri.