Direcția Europeană, dominantă
Politic 28 august 2024, 20:23 | 454

Mai mult de jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Sunt datele celui mai recent sondaj de opinie realizat de CBS Research la comanda Comunității „WatchDog”. În același timp, experții asociației constată un impact în creștere al campaniilor masive de dezinformare și infleunțare a opiniei publice asupra evoluției preferențelor geopolitice ale populației.

Întrebați dacă ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană sau la Uniunea Euroasiatică, 52,6% dintre respondenți au ales Uniunea Europeană, iar 28,1% au spus că preferă Uniunea Euroasiatică. 11,5 la sută sunt indeciși, iar 6,6% au spus că nu ar participa la un referendum. În sondajul din aprilie curent, aproape 54% au optat pentru blocul comunitar și doar 25% - direcția euroasiatică. A scăzut considerabil și numărul susținătorilor aderării Republicii Moldova la NATO – de la 34% în aprilie la 29,5% în august.

VALERIU PAȘA, președinte Comunitatea WatchDog: "Aceste campanii de dezinformare pot avea un impact foarte puternic și asupra rezultatelor scrutinelor din toamna acestui an și în special a referendumului constituțional. Scade numărul acelor respondenți, care între Uniunea Europeană și Uniunea Euroasiatică le-ar alege pe ambele."

Potrivit sondajului, 41% dintre cei chestionați consideră că Republica Moldova se îndreaptă în direcție corectă, față de 41,1% în aprilie. Pe de altă parte a crescut puțin numărul celor care consideră că Republica Moldova se îndreaptă în direcție greșită – 46%, față de 45% în aprilie. Sondajul a fost realizat în perioada 20-23 august, pe un eșantion de 1011 persoane cu vârsta de 18 ani şi mai mult, cu o eroare maximală de +-2,6%. Sondajul a fost organizat în cadrul proiectului „Menținerea rezistenței instituțiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea WatchDog cu sprijinul Open Society Foundation.

Opinia ta contează. Comentează!