Școlile și grădinițele s-au pomenit cu facturi de zeci de mii de lei pentru luna decembrie
Facturile la gaz pun în dificultate și instituțiile de învățământ. Școlile și grădinițele trebuie să achite zeci de mii de lei pentru încălzire. Directorii acestora spun că ar putea renunța la procurarea cărților, a mobilierului sau vor amâna lucrările de reparație, pentru a putea plăti facturile. Totuși, temperatura în sălile de studii și în grădinițe va fi menținută, deoarece sănătatea copiilor este mai presus de orice criză, spun ei.
Le este tot mai greu să achite facturile mai ales instituțiilor de învățământ de la sate, unde sunt mai puțini copii, ceea ce înseamnă că și bugetele sunt mai mici. Așa că școlile încearcă să economisească cum pot. La gimnaziul din satul Gălești, raionul Strășeni, din patru cazane, funcționează trei, iar când afară nu e foarte frig - funcționează doar două.
AURELIA BUDU, directorul gimnaziului din Gălești: "Dacă ne referim la buget, banii nu ne-au ajuns și nu o să ne ajungă niciodată, pentru că avem copii puțini și bugetul limitat. Nu ne punem scopul să facem economii la maxim pentru că în prim plan ținem sănătatea copiilor și a angajaților, pentru că majoritatea sunt pensionari."
Pentru luna decembrie au primit o factură de ... 65 de mii de lei.
AURELIA BUDU, directorul gimnaziului din Gălești: "Dacă până acum noi planificam la gaze 170-180 de mii și ne ajungea, erau și copii mai mulți, acum avem doar 170 de copii, vă imaginați ce buget are instituția, care trebuie să ne ajungă nu doar pentru gaz, dar și rechizite, multe altele."
Directorul gimnaziului speră că instituția va fi ajutată de către Consiliul Raional. Aceeași speranță o are și directorul grădiniței de alături, care nu știe dacă va reuși să achite facturile în acest an.
LARISA PAHOMI, directorul grădiniței din Gălești: "Eiii... Nu știu, vedem. Depinde de temperaturile care vor fi."
Mai exact, grădinița din Gălești trebuie să achite peste 32 de mii de lei pentru încălzirea a doar patru grupe de copii.
LARISA PAHOMI, directorul grădiniței din Gălești: "Evident că o să sufere instituția din motiv că nu am putut distribui acești bani pentru alte articole, mobilier, materiale didactice, jucării nici nu ne putem permite să le procurăm."
În Chișinău situația nu este mai bună. Mulți părinți s-au plâns în ultimele zile pe rețelele sociale că elevilor le este frig în clase.
Totuși, în pofida facturilor mari, majoritatea managerilor instituțiilor spun că nu au redus temperatura din încăperile unde se află copiii.
De exemplu la această grădiniță din capitală, în grupe este menținută constant temperatura de 20-22 de grade Celsius.
Zilele trecute, instituțiile de învățământ din țară au primit o circulară din partea Ministerului Educației, în care au fost îndemnate să facă economii și să raționalizeze consumul de resurse energetice. Ce înseamnă aceasta a explicat ministrul Educației, Anatolie Topală.
ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației: "Nimeni prin această dispoziție nu a avut în vedere că trebuie să fie temperatura joasă în instituții și să fie creat un disconfort pentru elevi sau cadre didactice. Nici într-un caz. Dimpotrivă, noi încă odată atenționăm într-o situație deosebită că cheltuirea banului public și eficientizarea acestuia este o necesitate de care trebuie să țină cont conducătorul fiecărei instituții."
Totuși, Ministerul nu a explicat care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmeze școlile pentru a face economii. Ministrul a precizat că în următoarele zile va reveni cu detalii.