Zeci de artiști din 14 țări vin la Chișinău pentru a participa la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”
Cultură 4 septembrie 2024, 15:53 | 202

Zeci de artiști cu renume din 14 țări vin la Chișinău pentru a participa la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Evenimentul va avea debutul pe 8 septembrie cu spectacolul Otello și se va încheia pe 29 septembrie cu un concert de gală la care vor participa artiști de peste Prut, dar și din Venezuela. Organizatorii afirmă că cea de-a XXXII-a ediție a festivalului va fi una memorabilă.

RODICA PICIREANU, regizor: "Am început din opt august pregătirile pentru acest festival. Suntem bucuroși că am reușit în stagiunea precedentă să pregătim un pic aceste spectacole, evoluând cu artiștii noștri de acasă."

În programul evenimentului au fost incluse lucrări celebre - „Otello”, „Boema”, „Lacul Lebedelor" sau „Carmen". Surpriza festivalului va fi spectacolul „Spartacus”, pe care artiștii de la Teatrul de Operă și Balet îl prezintă rareori, fiind vorba de o piesă mai complexă.

ANASTASIA HOMIȚCAIA, conducător al trupei de balet: "Noi nu avem posibilitatea să-l arătăm foarte des, pentru că este implicată foarte multă lume, foarte mulți băieți, care pe parcursul anului au oferte în alte țări, dar acum, în septembrie toți sunt acasă și am vrut să profit de această ocazie pentru spectatorul nostru, deoarece doi ani nu a fost jucat."

Actuala ediție a festivalului este marcată de prezența a 24 de artişti consacrați din 14 țări, cum ar fi Bulgaria, Italia, Ucraina, Austria, Ungaria, Venezuela și Spania. Pe scenă vor evolua și mai mulți artiști de peste Prut.

NICOLAE DOHOTARU, director al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu: "Și în acest an poate reveni la Chișinău maestrul Alexandru Samoilă să dirijeze „Norma”. Dirijorul Alexei Baclan, care este mare maestru de balet și va veni din Polonia, domnul Tiberiu Soare de la București, care va dirija opera „Carmen”."

Pentru buna desfășurare a evenimentului, responsabilii de la Ministerul Culturii au alocat peste un milion și jumătate de lei, ne-a spus secretarul de stat, Andrei Chistol.

ANDREI CHISTOL, secretar de stat al Ministerului Culturii: "Anual, bugetele diferă în funcție și de programul festivalului și de invitații care sunt la acest festival. În acest an avem o contribuție de peste un milion și jumătate de lei. Dacă e să comparăm cu anii precedenți, în acest an avem și participări ale artiștilor mai mari. Bine, excludem perioada pandemiei, dar în fiecare am avem invitați din diverse țări și bugetele diferă de la an la an."

Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” se va desfășura la Chișinău până pe 29 septembrie.

Opinia ta contează. Comentează!