Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Europa de Est trece prin cea mai agitată perioadă din ultimii ani. Peste 130 de mii de militari ruși, dotați cu cele mai moderne echipamente militare ale armatei ruse, sunt masați la granița cu Ucraina, trezind îngrijorări tot mai mari în privința unei noi invazii în țara vecină. Se întâmplă pentru că Rusia lui Vladimir Putin consideră în continuare că fostele state sovietice i-ar aparține și nu s-ar bucura și ele de statutul de țări independente și suverane, egale cu Rusia.
Putin le cere Statelor Unite și Uniunii Europene „garanții scrise în piatră” că Georgia și Ucraina nu vor fi acceptate niciodată în NATO și cere retragerea oricărei prezențe militare ale acestei organizații în țări precum România, Bulgaria, Polonia sau cele Baltice.
Asta chiar dacă majoritatea covârșitoare a cetățenilor Ucrainei și Georgiei, după invaziile ruse din 2014 și respectiv 2008, își doresc mai mult ca niciodată aderarea la NATO și UE, iar solicitările privind România, Bulgaria Polonia sau Țările Baltice sunt lipsite de logică, întrucât acestea sunt deja membre ale Alianței Nord-Atlantice.
Între timp, în Republica Moldova, luați cu crizele nenumărate care ne-au lovit în ultimele luni, ne stă mai mult gândul la gaze și creșterea continuă de prețuri, decât la război. Asta chiar dacă ne confruntăm zilnic cu o serie de elemente ale războiului hibrid practic în fiecare casă din țara noastră.
Mă refer la propaganda rusă, care se difuzează liber, zilnic, la mai multe canale care retransmit programele rusești, unele dintre care chiar lideri de audiență în țară. Astfel, zi de zi moldovenii sunt „informați” că americanii și europenii sunt agresori, că NATO vrea să pornească războiul, iar că ucrainenii sunt astăzi conduși de niște fasciști sadea.
Această propagandă, care poate deveni periculoasă chiar și pentru sănătatea psihică a unui om, a fost demult eliminată de Ucraina, Georgia sau statele baltice. La noi însă este difuzată liber, la ore de maximă audiență, la canale cu acoperire națională.
NTV și Primul în Moldova, posturile tv asociate lui Igor Dodon, dar controlate direct de Moscova, sunt principalii doi furnizori de astfel de propagandă și potrivit măsurătorilor sunt și lideri de audiență la nivel național.
Asta și pentru că aceste canale se bucură în prezent de acoperire națională, fiind prezente în multiplexul A, acolo de unde deja lipsesc cu desăvârșire canalele independente, precum Jurnal TV, TV8 sau Pro TV. Asta pentru că taxa de emisie în multiplex este de aproape 150 de mii de lei lunar, mult prea mare pentru un post de televiziune ca al nostru.
Și cu toate că există inițiative în Parlament care ar reduce acest cost exorbitant de intrare în multiplex, ele se prăfuiesc deja de 2 luni, pentru că deputații noștri nu au timp de ele.
Așa cum nu au timp de un proiect de lege care stă deja de mai bine de 4 luni pe mesele parlamentarilor și care prevede ca publicitatea să fie inclusă doar în cadrul programelor de televiziune produse în Republica Moldova. Pentru că noi suntem atât de iresponsabili ca stat, că pe lângă faptul că primim cu brațele deschise toată această propagandă odioasă kremlinistă, o și mai finanțăm, cu peste jumătate din banii de pe piața de publicitate.
Atunci când întrebăm de ce nu se ia atitudine, public ni se spune că încă nu este timpul și că se așteaptă vremuri mai bune, iar prin culoare se șoptește că nu ne putem permite să supărăm Moscova, pentru că probleme cu gazul. Atunci când credeți voi că va veni timpul, să nu fie prea târziu, domnilor deputați. Pentru că între timp, dacă ne uităm în sondaje, pe fondul acestor tensiuni din regiune prezentate din perspectiva propagandei, încrederea în Uniunea Europeană, NATO, România sau Ucraina scade considerabil în ultimele luni în rândul cetățenilor Republicii Moldova. Iar unii dintre ei, cu predilecție din anumite regiuni ale țării, sunt atât de afectați de această propagandă că, în caz de o invazie, Doamne ferește, probabil i-ar primi pe soldații ruși cu flori.