Dezbatere televizată dură între Donald Trump și Kamala Harris
Externe 11 septembrie 2024, 15:34 | 183

Dezbatere televizată dură între Donald Trump și Kamala Harris cu doar două luni până la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Cei doi candidați au abordat mai multe subiecte majore, au spus clar ce cred despre războiul ruso-ucrainean și au vorbit inclusiv despre România. Trump s-a exprimat mai abundent, dar comentatorii sunt de acord că Harris a deținut inițiativa și a reușit să-l pună în defensivă pe fostul lider de la Casa Albă. Potrivit sondajului realizat de CNN, Kamala Harris a câștigat „în majoritate covârșitoare” dezbaterea cu Trump.

Donald Trump și Kamala Harris au dezbătut, timp de aproape două ore, la ABC News, pe teme de politică internă, economie și politică externă, într-o întâlnire considerată crucială, în condițiile în care cei doi sunt la egalitate în sondaje, iar statele cheie sunt împărțite. Aspiranții la Casa Albă și-au dat mâna la începutul acestei dezbateri, ceea ce nu s-a întâmplat la confruntare dintre Donald Trump și Joe Biden.

Donald Trump s-a eschivat de două ori de la a oferi un răspuns atunci când a fost întrebat dacă își dorește ca Ucraina să înfrunte invazia rusă. Republicanul a amintit însă că Vladimir Putin dispune de arme nucleare pe care le-ar putea folosi.

DONALD TRUMP, candidatul republicanilor, KAMALA HARRIS, candidatul democraților: "- Vreau ca războiul să se încheie. Îl cunosc pe Zelenski foarte bine și îl cunosc pe Putin foarte bine. Am o relație bună cu ei și ei mă respectă. - Prin munca pe care eu și alții am făcut-o, noi am reunit 50 de țări pentru a sprijini Ucraina în apărare ei justă. Și datorită sprijinului nostru, datorită apărării aeriene, muniţiei, artileriei, rachetelor Javelin, tancurilor Abrams pe care le-am furnizat, Ucraina rămâne o ţară independentă şi liberă. Dacă Donald Trump ar fi preşedinte, Putin ar sta chiar acum la Kiev"

Kamala Harris a adăugat că agenda Rusiei nu se referă doar la Ucraina, iar Putin ar fi stat la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia. Donald Trump a spus însă că Statele Unite ale Americii „se joacă cu focul” în ceea ce privește cel de-al Treilea Război Mondial. Cât despre planul său de a pune capăt războiului ruso-ucrainean, Trump nu spus decât că va vorbi cu Zelenski și cu Putin și că îi va aduce împreună. „Putin este un dictator care vă va mânca la prânz”, i-a răspuns Harris lui Trump. În contextul războiului ruso-ucrainean, Kamala Harris a declarat că actuala administraţie de la Casa Albă a încercat să împiedice conflagrația şi a amintit că s-a întâlnit cu Zelenski cu trei zile înainte de izbucnirea războiului, iar apoi a venit personal în România şi Polonia, ţări aliate şi vecine cu Ucraina, la scurt timp după declanşarea invaziei ruse, în martie 2022. Trump și Harris au vorbit și despre economia Statelor Unite.

DONALD TRUMP, candidatul republicanilor, KAMALA HARRIS, candidatul democraților: "- Starea economiei noastre este teribilă deoarece avem o inflație care se știe că distruge țări... Avem o inflație cum nu am mai văzut până acum... Probabil cea mai gravă din istoria noastră. - De fapt, Donald Trump nu are vreun plan pentru voi, deoarece este mai interesat în a se apăra pe sine. El nu are grijă de voi."

Când discuţia a ajuns la un alt subiect fierbinte, imigraţia ilegală, Trump a susţinut în mod fals că imigranţii „mănâncă animalele de companie” într-un oraş din Ohio, forţând moderatorul de la ABC să îi spună că nu există nicio dovadă în acest sens.

DONALD TRUMP, candidatul republicanilor: "- În Springfield, ei mănâncă câinii, oamenii care au venit, mănâncă pisicile... Mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo. Şi asta se întâmplă în ţara noastră. Și este o ruşine. - Nu au existat rapoarte credibile cu privire la afirmaţii potrivit cărora animalele de companie ar fi fost rănite, vătămate sau abuzate de persoane din comunitatea imigranţilor. - Aşa s-a spus la televizor! - Ceea despre ce vorbim este bizar."

Aceasta a fost prima dezbatere dintre Donald Trump și Kamal Harris care vor concura la alegerile prezidențiale din noiembrie. Echipa de campanie a Kamalei Harris a transmis că este pregătită pentru o a doua dezbatere în octombrie, însă Donald Trump le-a spus reporterilor că s-ar putea să nu mai aibă loc o altă dezbatere. Potrivit CNN, 63% dintre telespectatorii care au urmărit dezbaterea consideră că Harris a câștigat-o și doar 37% spun că Trump. Asta în condițiile în care dezbaterea a fost privită de mai mulți telespectatori republicani decât democrați.

Opinia ta contează. Comentează!