Tot mai mulți cetățeni se confruntă cu anumite probleme atunci când cer ajutorul medicilor
Tot mai mulți cetățeni se confruntă cu anumite probleme atunci când cer ajutorul medicilor. Este concluzia unui sondaj prezentat astăzi de Agenția Națională pentru Asigurări în Medicină. Cel mai des, pacienții semnalează timpul îndelungat de așteptare atunci când își fac programări pentru consultații și tratamente, deficitul de personal medical specializat, dar și calitatea necorespunzătoare a serviciilor prestate. Mai mult, fiecare al treilea respondent a indicat că timpul mare de așteptare a fost un factor care l-a determinat să renunțe la consultațiile medicale.
TATIANA ROTARU, specialist coordonator, CNAM: "Jumătate din respondenți au menționat că au renunțat la o vizită la medicul de familie sau la medicul specialist. Motivele de bază sunt că s-au tratat de sine stătător - 48,8%. 34% au menționat că timpul este prea lung de așteptare, conform programării, iar alții 23% au menționat că nu sunt mulțumiți de calitatea serviciilor, ceea ce i-a făcut să renunțe la vizita la medic."
Cheltuielile medicale pe care le-au suportat cetățenii pe parcursul unui an s-au făcut, în mare parte, pe medicamente, arată rezultatele sondajului.
TATIANA ROTARU, specialist coordonator, CNAM: "Cele mai multe au fost pentru medicamente - 65% dintre respondenți. Serviciile stomatologice - practic fiecare a treia persoană a achitat pentru servicii stomatologice, analize de laborator și investigații diagnostice. În jur de 10% au menționat că nu au avut cheltuieli medicale."
Studiul a luat în vizor și nivelul corupției în instituțiile medicale.
TATIANA ROTARU, specialist coordonator, CNAM: "Respondenții ne-au răspuns că nu li s-au cerut bani de către colaboratorii medicali - 61%. Alții 18% au menționat că au oferit bani și cadouri din propria inițiativă și au fost acceptați. Alții 8% dintre respondenți au menționat că au oferit pentru că li s-au cerut."
Pe de altă parte, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, a menționat că tot mai mulți cetățeni au acces la medicamente și dispozitive medicale compensate.
ION DODON, director general al CNAM: "După datele noastre, aproximativ 800 de mii de cetățeni beneficiază măcar o dată în an de medicamente parțial sau integral compensate. Asta este aproape fiecare al treilea cetățean cu drept de reședință."
Studiul „Gradul de satisfacție al beneficiarilor sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală” a fost efectuat în baza unui chestionar online, completat de peste 4600 de respondenți. Marja de eroare a sondajului este de +- 3%. Cercetarea a fost realizată la inițiativa CNAM, în perioada martie-august 2024.