Muzeul de Artă găzduiește o expoziție dedicată împlinirii a o sută de ani de la nașterea artistului plastic Igor Vieru
Cultură 23 noiembrie 2023, 17:56 | 938

Muzeul de Artă din Chișinău găzduiește o expoziție dedicată împlinirii a o sută de ani de la nașterea artistului plastic Igor Vieru. Sunt prezentate peste 40 de lucrări, realizate în perioada anilor 1940-1980, și cartea „Igor Vieru, fotografii", din arhiva artistului. ”Fiorul românității este constant în opera lui Igor Vieru”, a subliniat la inaugurare Florina Breazu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici. Publicul este așteptat la expoziție până pe 14 ianuarie.

FLORINA BREAZU, președintele Uniunii Artiștilor Plastici: "Igor Vieru, prin creația lui, ne deschide câteva file în istoria neamului nostru, în ceea ce înseamnă istoria Basarabiei."

EMILIA VIERU, nora lui Igor Vieru: "O sută de ani de la nașterea acestui mare pictor.Este o onoare pentru noi, nepoții lui să facem ceea ce putem, ce este de datoria noastră ca să-i comemorăm numele, dar și alți personalități de artă."

TUDOR ZBÂRNEA, directorul Muzeului Național de Artă: "Un artist care a optat pentru mai multe domenii. Și pentru grafica de carte și pentru pictura morală."

TUDOR STĂVILĂ, critic de artă: "Tot ceea ce a creat dumnealui în pictură, în grafica de carte are un sentiment aparte. O dragoste față de pământ, față de oameni. De aceea, în lucrările domniei sale se vede foarte mult dragostea față de pământ și oameni."

ELENA GORCEA, profesoară, Liceul de arte plastice „Igor Vieru": "Are o creație destul de largă și destul de variată ca cromatică, ca compoziție. Sigur că, noi putem să vedem în creația lui undeva trăsăturile naționale."

Tinerii care au venit să admire expoziția spun că lucrările semnate de Igor Vieru au un farmec aparte.

Igor Vieru s-a născut pe 23 decembrie 1923 la Cernoleuca, județul Soroca, în Regatul României. A fost pictor și ilustrator de cărți. Împreună cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli a dat copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos „Abecedar" din fosta Uniune Sovietică. Pictorul a ilustrat cărțile „Povestea lui Harap Alb" și „Capra cu trei iezi", de Ion Creangă, volumul „Poezii" de Mihai Eminescu. Igor Vierul a-a stins pe 24 mai 1988. Este înmormântat în satul natal, Cernoleuca.

Opinia ta contează. Comentează!