Integritatea electorală este în pericol în Republica Moldova, iar cele mai mari riscuri sunt legate de influența malignă a Rusiei
Politic 6 septembrie 2024, 20:11 | 224

Integritatea electorală este în pericol în Republica Moldova. Cele mai mari riscuri sunt legate de influența malignă a Rusiei, inclusiv manipularea și interferența informațională străină. Concluziile au fost emise de membrii Institutului Național Democrat pentru Afaceri Internaționale, care și-a încheiat misiunea de evaluare preelectorală a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie.

PEKKA HAAVISTO, fost ministru de Externe al Finlandei: "Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional vor avea loc într-un context politic influențat masiv de tensiuni geopolitice, legate de direcția aleasă de către țară, între cei ce vor integrarea în Uniunea Europeană și cei care își doresc legături mai strânse cu Rusia. Aceste tensiuni s-au intensificat după invazia Rusiei în Ucraina."

Directoarea regională a NDI pentru Eurasia, Eva Busza, susține că mai pot fi întreprinși pași importanți pentru a îmbunătăți integritatea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional.

EVA BUSZA, director regional NDI pentru Eurasia: "Guvernul în colaborare cu CEC trebuie să facă o campanie de informare a publicului despre amenințările față de procesul electoral și eforturile de a proteja integritatea alegerilor. Agențiile guvernamentale și Comisia Electorală Centrală trebuie să se asigure că prin eforturile lor de a combate dezinformarea, nu vor afecta drepturile cetățenilor moldoveni de a contesta rezultatele alegerilor prezidențiale sau de a promova o opinie pro sau contra referendumului constituțional."

Misiunea, condusă de Pekka Haavisto, fost membru al Parlamentului finlandez și fost ministru de externe al Finlandei, a vizitat Republica Moldova în perioada 1-6 septembrie. Delegația a avut întâlniri la Chișinău și Comrat cu mai mulți actori implicați în procesul electoral, inclusiv membri ai CEC, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai partidelor și candidați, precum și membri ai societății civile și mass-media.

Opinia ta contează. Comentează!