Maia Sandu a fost desemnată drept candidat al PAS pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie
Politic 22 august 2024, 20:15 | 453

Maia Sandu a fost desemnată oficial drept candidat al Partidului Acțiune și Solidaritate pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Tot astăzi a avut loc constituirea grupului de inițiativă care va colecta semnăturile pentru înregistrarea candidatului la Comisia Electorală Centrală. La eveniment a participat premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu, deputați, miniștri și membri PAS. Grosu și Recean nu au ținut discursuri politice.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Celor care au crezut și cred în această cale, le spun că vom reuși să ducem Moldova înainte. În 2024 avem în față cea mai importantă decizie de la Independență – ne vom alege viitorul. Referendumul va pietrui calea noastră de mâine și eu am încredere că neamul nostru vrea pace. Suntem un popor pașnic, care știe să se înțeleagă cu toți, care prețuiește libertatea și demnitatea umană."

A fost constituit și grupul de inițiativă care va colecta semnăturile pentru candidatura Maiei Sandu la prezidențiale. Acesta va fi condus de avocatul Eduard Digore. Grupul de inițiativă va prezenta semnăturile la CEC cu numărul minim stabilit de legislația electorală, de 15 mii de semnături valabile ale susținătorilor.

EDUARD DIGORE, avocat: "Sunt ferm convins că moldovenii știu să discearnă și să-și decidă viitorul. Au demonstrat-o de o manieră categorică prin alegerile prezidențiale din 2020 și cele parlamentare din 2021. Alegerea excelenței sale, doamna Maia Sandu, în calitate de președintă a fost o adevărată revoluție în societatea noastră, cu ecouri mari în străinătate. Această alegere conștientă și rațională este meritul cetățenilor acestei țări, de acasă și de peste hotare."

La eveniment au fost prezenți premierul Dorin Recean, alături de miniștrii din Guvern, dar și președintele Parlamentului, Igor Grosu, însoțit de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate. Mai mulți primari, profesori, antreprenori, oameni de cultură și susținători ai șefei statului au venit la evenimentul de lansare.

Pe parcursul zilei, trei grupuri de inițiativă care vor colecta semnături în favoarea candidaților la funcția de președinte au depus actele de înregistrare la CEC. Primul dosar a fost depus de grupul care îl susține pe fostul ministru de externe, Tudor Ulianovschi. A depus actele și grupul de inițiativă constituit de formațiunea „Partidul Nostru”, care îl susține pe Renato Usatîi și grupul de inițiativă a fostului bașcan de la Comrat, Irina Vlah. Miercuri, Comisia Electorală Centrală a recepționat actele de înregistrare de la alte cinci grupuri. Este vorba de grupul de inițiativă al Partidulului Dezvoltării și Consolidării Moldovei pentru susținerea candidatului Ion Chicu, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului Vasile Tarlev, grupul constituit de Partidul Socialiștilor pentru susținerea candidatului Alexandr Stoianoglo, grupul Partidului Social Democrat European pentru susținerea candidatului Valeriu Pleșca și grupul de inițiativă constituit de Blocul Electoral „Împreună” pentru susținerea candidatului Octavian Țâcu.

Opinia ta contează. Comentează!