Orientul Mijlociu fierbe
Externe 25 septembrie 2024, 20:42 | 168

Locuitorii din Tel Aviv s-au grăbit către adăposturile antiaeriene miercuri dimineaţă, când gruparea şiită libaneză Hezbollah a tras în premieră o rachetă balistică asupra oraşului. Israelul a anunţat că sistemul de apărare antiaeriană Arrow a interceptat racheta. Nu există raportări privind pagube sau victime, potrivit The Guardian.

Israelul a început miercuri o a treia zi de lovituri în sudul Libanului, la câteva ore după ce Hezbollah a confirmat moartea unui comandant de rang înalt în urma unei lovituri aeriene asupra Beirutului, scrie Reuters. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va lovi în continuare milițiile șiite. Într-un discurs TV, Netanyahu s-a adresat direct libanezilor, explicandu-le că liderul Hezbollah aruncă țara pe marginea prăpastiei.

BENJAMIN NETANYAHU: "Vom continua să lovim Hezbollah. Şi mă adresez poporului libanez: noi nu suntem în război cu voi, noi suntem în război cu Hezbollah. Nasrallah (liderul Hezbollah - n.n.) vă duce pe marginea prăpastiei. V-am cerut să evacuaţi casele în care el a ascuns rachete. În living sau garaj. Cei care au o rachetă în living sau garaj nu vor mai avea casă. Dar vă mai spun ceva. El pune ţara voastră în pericol. Eliberaţi-vă din jugul Hezbollah!"

Miercuri, Hezbollah a confirmat că Ibrahim Qubaisi, comandant senior, se numără printre cele șase persoane ucise marți de o lovitură aeriană israeliană asupra unui bloc de apartamente din capitala libaneză Beirut, așa cum afirmase anterior Israelul. Armata israeliană i-a avertizat pe locuitorii strămutați din sudul Libanului să nu se întoarcă la casele lor, în timp ce vizează gruparea militantă Hezbollah în valuri de lovituri, potrivit CNN.

Preşedintele Iranului, Massoud Pezeshkian, a pledat marţi pentru o nouă ordine politică în Orientul Mijlociu, în discursul său la Adunarea Generală a ONU. „Vrem pace pentru toţi şi nu dorim război sau conflict cu nimeni”, a declarat liderul de la Teheran, condamnând totodată acţiunile Israelului. La rândul său, ministrul de externe iranian, Abbas Araghchi, a declarat miercuri că nu trebuie subestimată capacitatea grupării şiite Hezbollah de a apăra Libanul împotriva agresiunilor pe care le suferă şi a dat asigurări că aliatul său poate distruge bazele şi coloniile Israelului, informează EFE, preluată de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!